Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13480590 www.bgdnes.bg

Мечок в джакузи, вместо да спи

Видът на Васко разтревожи социалните мрежи, но добре се грижат за него 

"Мечокът Васко е презадоволен! Грижим се за него като за дете. Има по-разнообразно меню от някои хора. Всеки месец му поръчвам специални гранули за мечка, в които има мед, всекидневно яде плодове и зеленчуци, а когато искам да го поглезя, допълнително му режа хляб с мармалад и му давам понички. Наскоро лакомникът изяде 40 понички! Вместо да спи зимен сън, Васко се къпе в джакузито."

Това сподели пред "България Днес" директорът на зоопарка в Павликени Сезаин Мехмедов по повод публикация във фейсбук, в която се вижда, че животното не изглежда много добре. Снимките, споделени от разтревожени посетители, за минути се разпространиха в социалните мрежи и предизвикаха редица гневни коментари.

Реклама

"Учуден съм, че има недоброжелатели, които клеветят зоопарка ни, на който съм директор от 12 години. Държа всичко под контрол. Лично всеки ден говоря на животните, а забележа ли и най-малката промяна в поведението или признак за разболяване, веднага сигнализирам на ветеринарите", разказа Мехмедов. И допълни: "Почистваме на всеки обитател на зоопарка на всеки три дни, за да може животинките да се чувстват добре и уютно. В последните години забраних на посетителите да хранят подопечните ми, защото се притеснявам някой да не поиска да им навреди".

По думи на Сезаин Васко не спи зимен сън, защото предпочита да плува в джакузито. Радва се на посетителите и веднага щом чуе, че някой идва да го види, прави муцунки, вдига си лапите и си отваря устата, чакайки лакомства.

"Хванатият от гората див мечок е по-талантлив актьор от половин Холивуд. При нас се чувства добре, движи се царски като собственик на пространството си и не допуска други мечки да бъдат настанени при него", завърши Мехмедов.

Танцуващите се унесоха

"13 от 19 мечки, които живеят в парка за танцуващи мечки в Белица, вече спят зимен сън. Останалите подават признаци, но все още ги чакаме. Ива - най-новата обитателка, която е тук от септември миналата година, се мъчи да заспи. Другите две мечета Рико и Теди активно се подготвят, а Бойка копае бърлогата си. Само Станди е по-лежерен, очевидно чака снегът да падне."

Това разкри пред "България Днес" Димитър Иванов, директор на парка. Кафявите мечки в софийския зоопарк също са унесени в зимен сън въпреки необичайно топлото време тази зима.

Реклама
Реклама
Реклама