Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13624644 www.bgdnes.bg

Проф. Николай Овчаров: Македонците може да са троянският кон на Русия

Политиците не го признават, но делата им го показват 

"Нека помислим върху една такава възможност - РС Македоняи да е троянският кон на Русия на Балканите, целяща да разедини народите тук. В Библията е казано: "По делата ще ги познаете!". Сърбия поддържа Русия, макар че и тя като че ли започна преориентация. Сърбите са създатели на концепцията за македонизма - ако няма да са македонците сърби, няма да са и българи, казано в най-опростен вид. Виждаме, че в крайна сметка се получава линията Русия - Сърбия - Република Северна Макдония".

Това сподели пред "България Днес" проф. Николай Овчаров от Национален кръг "За Македония". Историкът е категоричен, че последните събития и инциденти в западната съседка говорят сами по себе си за това.

Реклама

След като на 19 януари Християн Пендиков бе зверски пребит в Охрид, дни по-късно президентът на РСМ Стево Пендаровски предложи въвеждане на забрана за влизане в страната на евродепутат от България и още няколко български политици заради "действията, които предприемат срещу Скопие". Поводът са честванията на Гоце Делчев на 4 февруари в македонската столица. На този фон посланикът ни в Скопие ще остане в България.

"Виждаме, че френското предложение се оказа добро, а българската дипломация се представи добре. Забележката ми е, че след като постигнахме споразумението, нашите политици и дипломати си казаха, че въпросът е решен. Напротив - трябва постоянно да се работи, да се продължи отстояването на българския интерес и обясняването на нашите позиции пред света. Защото те не са достатъчно ясни, а хората масово навън се питат, недоумявайки - защо се карат българи и македонци", посочи още Овчаров.

И добави: "Ние, българите, сме свикнали, като стигнем едно ниво, да сядаме да си пием ракията и да празнуваме, че сме постигнали целта. Френското предложение не е край, а начало. Трябва да продължим да обясняваме нашите позиции. И нашите партньори да знаят, аджеба, за какво става въпрос".

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама