Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13651545 www.bgdnes.bg

Ставри Калинов предава занаята

Имам си проблеми, само работата ми помага, признава скулпторът

Големият скулптор Ставри Калинов е готов да предаде занаята на по-младите творци, които искат да се учат от него. Това призна пред "България Днес" творецът малко след откриването на последната си изложба. Ставри продължава да работи неуморно, но не крие, че някои здравословни проблеми му пречат.

"Почти непрекъснато съм в ателието. Работата ми помага за всичко, но си имам проблеми. Няма какво да говоря за тях", лаконичен е майсторът.

Реклама

Макар да не обича да говори за себе си, през миналата година Ставри имаше сериозни проблеми с гласа си. Известно време скулпторът контактуваше със служителите в галерията си само с жестове. След няколко консултации с известни лекари Калинов успява да върне гласи си, но понякога все още има проблеми.

Според сътрудници на художника, въпреки че няма същите сили като преди, Ставри е почти денонощно в ателието. Част от задачите е доверил на свои помощници, които му помагат най-вече в подготовката и организацията на нови проекти. Преди дни в столична галерия бе открита и последната му изложба съвместно с Венко Мадолев, озаглавена "Homo ludens: Експозиция с предизвикателни послания".

Тя съдържа 15 скулптури и 54 картини на Ставри Калинов - графика, акварел, студена керамика с маслени бои, живописни платна - маслени бои и смесена техника, и 10 графики на Венко Мадолев.

"Имам честта да представя изложбата на уникалните творци Ставри Калинов и Венко Мадолев. Заглавието на изложбата е Homo Ludens, което означава "играещият човек". С какво си играе Ставри Калинов? С техниките, с неговия ум, с нашия ум, с интелекта, който според твореца е да декодираш вътрешния си свят", каза на откриването доц. Любомир Стойков. Самият Калинов благодари на присъстващите. "Аз по поръчка не творя. Правя това, което е в душата ми. Това съм казвал и на по-младите колеги", сподели Калинов. Според него по-младите творци също трябва да работят не заради пари или награди, а заради самото изкуство и именно това е първият му съвет към неговите наследници.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама