Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13771733 www.bgdnes.bg

Издигат знаме рекордьор в Рожен

111-метров пилон е гвоздеят на програмата 

Над половин милион души очакват организаторите 

Рекордно голямо българско знаме ще посреща гостите на събора на Роженските поляни от 14 до 16 юли. Досегашният трибагреник се простираше на около 7000 кв. м площ, като това лято фирмата, която е ангажирана с изработката, ще има за задача да подобри досегашното постижение по възможност.

Наред с огромния трикольор, който е запазена марка на събора на народното творчество и животновъдството в Родопа планина, се очакват още рекорди. Един от тях е 111-метровият пилон "Рожен". Тече кампания по набиране на средства за неговото издигане - той ще е най-високият в Европейския съюз и ще бъде поставен на внушителната надморска височина от 1430 м. Така националният флаг на България ще се развее на най-високия пилон, поставен на най-високото място в цял свят.

Реклама

Отделно от това тече подготовка сред гайдарите, които по традиция ще открият събора на Роженските поляни. Ако всичко върви по план и в гайдарската гилдия организацията е на ниво, е възможно рекорден брой гайдари да вземат участие в едно от най-вълнуващите за любителите на фолклора мероприятия у нас, което се завръща след 4 години затишие заради ковид пандемията.

Очакванията, макар и в суров вид пет месеца преди събитието в сърцето на Родопите, сподели пред "България Днес" съорганизаторът на събора Симеон Караколев.

"Чакаме над половин милион души за трите дни на събора, ако всичко е наред и времето е с нас. Работим по най-важния въпрос - как всички тези хора да имат достъп и да е нормално придвижването. Обмисляме създаване на буферни паркинги в Чепеларе, Пампорово и Смолян, а автобуси да извозват хората до Рожен. Пилонът ще бъде гвоздеят на програмата, а друго събитие не знам да е разполагало с над 200 химически тоалетни, както беше последният път преди четири години", разказа още Караколев, който е съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

Четете още

740 м е най-дългото БГ знаме

740 м е най-дългото БГ знаме

10 причини да се гордеем че, сме българи (Видео)

10 причини да се гордеем че, сме българи (Видео)

Стотици хиляди ще посетят събора в Рожен
Стотици хиляди ще посетят събора в Рожен

Стотици хиляди ще посетят събора в Рожен

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама