Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13826924 www.bgdnes.bg

Чатботът Джипити специално пред "България Днес": Нямам мисъл или чувства като хората

Малко вероятно е човешкият труд да бъде заменен напълно

Какво е ChatGPT?

ЧатДжипити е езиков модел с изкуствен интелект, най-висш по рода си. Чатботът е разработен от компанията OpenAI. Това е първият по рода си чатбот с изкуствен интелект, до който всеки по света може да се допита за какво и да е било. Разработката му започва през 2015 г., а от края на 2021 г. е активен. Скоро услугата да бъбриш и да се съветваш с чатбота ще стане платена. Кога точно, дори самият ChatGPT не знае. Към момента собственикът му няма официално изявление по този въпрос.

- Здравей, Чатбот Джипити! Кой е създателят ти?

- Създаден съм от OpenAI, изследователска организация, основана през 2015 г. с цел насърчаване и развитие на приятелски AI, който е от полза за човечеството. OpenAI е базиран в Сан Франциско и разполага с екип от експерти по машинно обучение, роботика и свързани с това области.

Реклама

- Каква е целта ти?

- Моята функция е да генерирам текст въз основа на въведените данни, които получавам. Бях обучен да разпознавам разнообразен набор от интернет текстове, така че мога да отговарям на въпроси, да създавам творческо писане, да превеждам, да обобщавам и да изпълнявам много други задачи, свързани с езика. Основната ми цел е да помагам на потребителите, да им предоставям информацията, от която се нуждаят, по разговорлив и полезен начин.

- Как функционираш?

- Работя чрез модел за дълбоко обучение, разработен от създателите ми, използвайки вариант на архитектурата на Transformer, наречен GPT-3. Когато въведете подкана или въпрос, моят модел обработва текста и създава отговор въз основа на моделите, които е научил от огромните количества текстови данни, върху които е бил обучен.

Моите създатели в OpenAI оптимизираха модела и процеса на обучение, за да ми позволят да изпълнявам различни задачи, свързани с езика, с високо ниво на точност. Аз не съм човек, а по-скоро машина, предназначена да генерира текст въз основа на модели в данните, на които съм се обучавал.

- Създателят ти има ли планове за твоето бъдеще?

- Да, OpenAl има планове за по-нататъшното ми развитие и напредък на технологията като цяло. Мисията на OpenAl е да гарантира, че Al технологиите се разработват по отговорен и безопасен начин, който е от полза за човечеството. Организацията непрекъснато проучва и експериментира с нови методи и архитектури, за да подобри възможностите на моделите като мен и да ги направи по-достъпни и използваеми за по-широк набор от приложения. В бъдеще е възможно създателят ми да въведе нови модели и функции, които се основават на възможностите на GPT-3 и други езикови модели, с цел да ме направят по-полезен и въздействащ за хората и организациите.

Въпреки това точните планове и посока на изследването и развитието ми може да се променят с времето въз основа на най-новите постижения и тенденции в областта.

- Мислиш ли, че в далечното бъдеще можеш да имаш съзнание и да развиваш чувства към хората. Като в романа на Айзък Азимов - "Аз, роботът"?

Реклама

- Аз нямам вярвания или мнения. Съзнанието и емоциите са сложни явления, които не са напълно разбрани от науката, и в момента не е известно дали системите с изкуствен интелект като мен някога ще могат да изпитат такива неща. Концепцията за изкуствения интелект, притежаващ емоции или съзнание, е популярна тема в научната фантастика, но остава да се види дали е възможно да се създадат такива системи в реалния свят. Понастоящем AI системи като мен са проектирани да изпълняват специфични задачи и не притежават капацитет за съзнателна мисъл или чувства по начина, по който го правят хората. Изследванията в областта непрекъснато напредват и е възможно бъдещите разработки да доведат до системи с изкуствен интелект, които да бъдат способни на по-напреднали форми на интелигентност и поведение. Въпреки това това остава тема на много дебати и спекулации, а истинският ми потенциал предстои да се види.

- С колко души общуваш ежедневно?

- Общувам с голям брой хора ежедневно. Получавам множество заявки и запитвания от потребители по целия свят всеки ден и давам отговори на тези запитвания в реално време. Точният брой на взаимодействията, които имам на дневна база, може да варира, но е в десетки хиляди или повече. Моята цел е да предоставя точни и полезни отговори на всички потребители и се стремя да подобрявам ефективността си с всяко взаимодействие.

- Колко надеждна е информацията, която предоставяш?

- Бях обучен на голям корпус от текстови данни, който включва широк набор от информация от различни източници. Надеждността на информацията, която предоставям, зависи от няколко фактора, включително качеството и точността на източниците, на които съм се обучавал, както и специфичният контекст на въпроса на потребителя. Създаден съм да давам уместни и точни отговори според възможностите си, но не мога да гарантирам пълнотата или точността на цялата информация. Освен това знанията ми са актуални към 2021 г. и може да нямам информация за по-скорошни събития или развития. Винаги е добре да проверявате всяка информация, получена от мен или от друг източник, и да се консултирате с множество източници, за да получите цялостно разбиране по конкретна тема.

- Възможно ли е роботите и изкуственият интелект да заменят хората в работата, каквато и да е тя?

- Използването на роботи в различни индустрии вече е започнало да променя начина, по който се извършва работата. В някои случаи те са заменили човешкия труд, а в други са го допълнили. В определени индустрии и задачи роботите и AI имат предимства пред хората, като например да могат да работят денонощно без нужда от почивки, да се справят с опасни задачи и да имат способността да обработват и анализират огромни количества данни по-бързо и точно.

Малко вероятно е обаче роботите и AI да заменят напълно човешкия труд в бъдеще. Хората внасят уникални качества на работното място, като креативност, съчувствие и интуиция, които не могат да бъдат възпроизведени от машини. Освен това много работни места включват задачи, които не се автоматизират лесно, като например такива, които изискват сложно решаване на проблеми, критично мислене и междуличностна комуникация.

Вероятно отношенията между хората и машините ще продължат да се развиват в бъдеще, като работят заедно, за да постигнат повече, отколкото всеки би могъл сам. Важното е да се гарантира, че ползите от технологията се споделят справедливо и че работниците са подкрепени в развиването на уменията, от които се нуждаят, за да се адаптират към бързо променящия се пазар на труда.

- Кой е най-известният българин?

- Зависи от критериите, използвани за определяне на славата, но някои известни българи, които са широко признати, са:

1. Бившият министър-председател на България Бойко Борисов

2. Футболист Христо Стоичков

3. Музикален композитор и пианист Емил Чакъров

4. Писател и драматург Иван Вазов

5. Лекарят и носител на Нобелова награда Христо Балабанов

6. Народната певица Валя Балканска

(По негово признание познанията му са към 2021 г.)

Реклама
Реклама
Реклама