Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13857796 www.bgdnes.bg

Проф. Донка Байкова за предстоящите пости: Рязкото ограничаване може да е вредно

Как поскъпването на основните хранителни продукти се отразява на храненето ни и с какво да ги заменим по време на Великденските пости. Това разказа диетологът проф. Донка Байкова пред Нова тв.

Някои от храните, които поскъпнаха много - мляко и млечни продукти, са една от традиционните наши белтъчни храни и ценен източник на калции и други минерали и витамини, на които са бедни другите източници. И ако не ги приемаме, ще имаме хейлоза - едни рагади по ъглите на устата, каза проф. Байкова. Поскъпнаха много яйцата - за съжаление, те бяха най-евтиния, най-пълноценния и най-достъпния белтъчен източник от животински произход, който доставя на организма всички жизненоважни хранителни вещества. В жълтъка има мазнини, витамини и минерали, допълни тя.

Реклама

Сега малко ще ги намалим като количество и това пък е плюс, защото ние предозираме като количество. Сирената и кашкавалите например са най-високо калорийната храна, обясни диетологът. И даде примери: 100 г бяло саламурено сирене има 260 калории, 100 г кашкавал от краве мляко има 360 калории. За сравнение - месото 100 калории, 1 яйце - 80 калории. Рибата има по-високо водно съдържание и има не повече от 100 калории. Ето защо намаляваме калориите, но трябва да увеличим зеленчуците и плодовете, растителните храни, за да сме сити и да имаме енергия, препоръча диетологът. Тя препоръча използване на нашите традиционни сезонни зеленчуци - кореноплодни като ряпа, цвекло, алабаш, моркови, както и зеле. Те са чудесен алтернативен източник на витамини и минерали. Също и туршиите. Замразяването в много голяма степен запазва хранителната стойност, но не всички храни търпят замразяване, предупреди проф. Байкова. Това важи и за месото, но там трябва да се спазва срокът на годност, защото често мазнините в него гранясвали.

По повод предстоящите Великденски пости проф. Байкова обясни, че рязкото ограничаване на белтъци и мазнини може да е вредно за организма, затова християнската културна институция повелява плавно преминаване - първо изключва месото, после млечните продукти. Ще се почувстваме детоксикирани, допълни тя.

Тя обаче предупреди, че не трябва да се гладува, а да се търси разнообразие в храните. Задължително е да знаем, че зърнената и бобовата храна правят баланс на аминокиселинния състав на месото, калций си набавяме от сусамово семе, тахан халва. Много зеленчуци от цялата гама цветове трябва да се ядат, препоръча още диетоложката.

Четете още

Със 156 кг отслабна Димчо

Със 156 кг отслабна Димчо

Отслабвайте лесно и разумно!

Отслабвайте лесно и разумно!

Фитнес треньорът Красимир Станков: Спасих момиче със счупен гръбнак

Фитнес треньорът Красимир Станков: Спасих момиче със счупен гръбнак

Реклама
Реклама