Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13885439 www.bgdnes.bg

Проф. Радка Аргирова: Новият "Омикрон" протича леко

Вирусът се комбинира, за да е по-силен, по-опасен е за възрастните хора

Доли ЛУКАНОВА

Нов опасен вариант на "Омикрон" е засечен у нас. Това е поредното изменение на вируса, с което се опитва да атакува човешкото тяло. Заедно с него върлуват още няколко варианта на COVID-19, информира проф. Радка Аргирова.

"Това е новата стратегия на съществуване на вируса. Да ни атакува с няколко субварианта почти едновременно. Идеята на вируса е повече хора да бъдат заразени. Прави го с оглед да оцелее", коментира пред "България Днес" вирусологът.

Реклама

Най-новият вариант XBB.1.5 е установен в София. Пациентът е на домашно лечение. Световната здравна организация наблюдава новия щам изкъсо заради неговия потенциал за ускорено разпространение.

Проф. Аргирова коментира, че вариантът е по-заразен, но няма място за притеснение, тъй като няма данни да води до по-тежко протичане на заболяването.

"По-опасен е за възрастните хора заради ниския им имунитет. Иначе протича по-леко, особено при ваксинираните. Често хората се оплакват само от главоболие или само от дразнене в гърлото, температура или дори само от отпадналост. Така че не може да кажем, че е по-опасен, по-скоро е по-способен да се разпространява", категорична е проф. Аргирова.

За най-новия вариант на "Омикрон" бе съобщено, че се разпространява много бързо в САЩ още в края на 2022 година. Към 31 декември той заемаше 40% от новите случаи според данните на центровете за контрол на заболяванията в Америка.

"Не очакваме да се разпространи чак толкова много у нас. Рано е да мислим за нови мерки. Следим ситуацията много отблизо. Най-вече наблюдаваме какво става с броя на интензивните легла. За да не стигаме до ситуация те да бъдат запълнени, е най-добре хората да се ваксинират. Имаме бивалентна ваксина в момента. Тя е насочена и срещу последните варианти и срещу изходния вирус от Ухан, защото всички варианти произхождат от него. Няма друг начин за борба с тази инфекция", допълва вирусологът.

Четете още

Неизбежното се случи! Нов вариант на COVID дойде в България

Неизбежното се случи! Нов вариант на COVID дойде в България

Проф. Николай Витанов пред "България Днес":  Без COVID тревога до средата на февруари

Проф. Николай Витанов пред "България Днес": Без COVID тревога до средата на февруари

Проф. д-р Радка Аргирова пред "България Днес":  Бомбардират ни няколко варианта на Омикрон

Проф. д-р Радка Аргирова пред "България Днес": Бомбардират ни няколко варианта на Омикрон

Проф. Николай Витанов пред "България Днес":  Грипът убива разрастването на COVID

Проф. Николай Витанов пред "България Днес": Грипът убива разрастването на COVID

Реклама
Реклама
Реклама