Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13894678 www.bgdnes.bg

Ася ниже мартеници с уста

Момичето, което плете с крака, в ново амплоа 

Успява да навърже стотици мъниста за най-близките си 

Доли ЛУКАНОВА

Стотици дребни мъниста наниза Ася с устата си, за да изработи мартеници за най-близките си. Баба Марта вдъхнови красивото момиче от родопското селце Стърница, което страда от увреждане, но това не я спира да твори по нестандартен начин.

"Не знаех дали ще станат и дали ще се харесат, но се получиха. Не беше лесно, но все пак успях. Дребни са частите. Помагах си с уста и с игла. Един ден ми отне за изработването на една мартеница. Бързах, за да ги направя навреме. Една гривна става за около ден", споделя пред "България Днес" Ася.

Реклама

36-годишната родопчанка е с обездвижено тяло, като ТЕЛК комисия установява 95% инвалидност. Въпреки тежкото си състояние жената не губи присъствие на духа и се прочува с умението си да плете терлици с крака. Когато е на 3 години, Ася пада от каменна стена. Засяга нерв, който я осакатява за цял живот. Лявата й ръка не функционира, а ходенето й се ограничава до няколко метра.

Тази година борбената жена решава да изненада приятелките си от рехабилитационният център в село Баните. Така Антонина, Биляна, Теменужка и Албена получиха гривни в бяло и червено, изработени лично от Ася.

"Обичам да правя такива неща. Много ме трогна и кметът на селото - Емо Хаджиев. За поредна година дойде у дома и ми подари първата мартеница. Много съм щастлива и благодарна", споделя емоциите от вчерашния празник Ася.

Неуморната родопчанка се подготвя и за 8 март. Решила е отново да изработи гривни, но този път с по-големи мъниста.

Четете още

Ася вече и шие с уста

Ася вече и шие с уста

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама