Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13904179 www.bgdnes.bg

50 бона плаща прокуратурата на оправдан по делото "ЕВН"

След краха на шумния процес

Кариерата на Радослав Рачев като инвестиционен посредник била съсипана

Общо 50 бона е осъдена прокуратурата да плати на един от подсъдимите по делото "ЕВН", научи "България Днес"! След като шумният процес приключва с оправдателни присъди, Радослав Рачев завежда иск срещу държавното обвинение. Той е един от шефовете в "Булброкърс" - инвестиционния посредник по борсовата продажба на държавния пакет акции в електроснабдителното дружество.

Рачев претендира за 100 хилядарки обезщетение и над 30 хил. лв. за адвокатски хонорари. На първа инстанция му определят 30 бона за нанесени неимуществени вреди и малко над 20 хил. лв. за платени адвокатски такси. Магистратите от Софийския градски съд се съгласяват, че незаконното обвинение на Рачев го е съсипало и приключило кариерата му, която била в разцвета си.

Реклама

Той е погнат през май 2016 г., че като пълномощник на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) и като изпълнителен директор на "Булброкърс" е действал против законните интереси на АПСК, като е нанесъл щети за над 6,8 млн. лв. Според прокуратурата това е станало в периода между ноември и декември 2011 г. След предявяването на обвиненията му е наложена най-леката мярка - подписка.

Служителите на инвестиционния посредник Любомир Евстатиев и Петър Василев също са подпукани - за предложена занижена минимална цена на една акция. Съпроцесници са им бившият вицепремиер и министър на финансите Симеон Дянков, бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков и издателят Иво Прокопиев.

Дянков и Прокопиев бяха обвинени за извършено длъжностно престъпление. Прокопиев - че със свое изказване пред Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) през март 2010 г. е подпомогнал тогавашния вицепремиер и финансов министър Дянков да извърши длъжностно престъпление. Бизнесменът е изказал становище, че трите електроразпределителни предприятия с държавно участие трябва да се приватизират още същата година, а получените пари да се използват за справяне с последиците от икономическата криза.

Досъдебното производство започва през 2013 г., а съдебната фаза - през 2017. Проведени са 28 заседания. През юни 2020 г. като първа инстанция спецсъдът признава подсъдимите за невинни. През април 2021 г. апелативните спецмагистрати потвърждават оправдателната присъда. Прокуратурата се отказва да протестира и така Върховният касационен съд слага край на казуса месец по-късно.

"По делото са проведени множество съдебни заседания, част от които със значителна продължителност, извършени са множество процесуални действия и са събрани значителни по обем доказателства. Разпитани са голям брой свидетели и са изслушани заключенията на множество вещи лица по назначените различни експертизи", отчитат съдиите.

Пред тях Радослав Рачев споделя, че покрай процеса е изпитал стрес, потиснатост и страх от осъждане, уронили се доброто му име и професионалният му авторитет.

Реклама

"Преди 2017 г. Радослав беше опората в семейството, грижеше се за мен и детето. След привличането му като обвиняем рухна", разказва половинката на финансиста. По думите й той станал потиснат, депресиран, затворил се в себе си, не можел да спи и гледал в една точка и изпитвал срам.

Налагало му се да обяснява, че нищо не е направил и че не е престъпник. Въпреки това приятелите му се отдръпнали, а доходите на семейството намалели драстично. Затова се наложило да продадат имот, за да платят разноските по адвокати.

Процесът е отразяван медийно, поради което половинката на финансиста се страхувала да пусне телевизора вкъщи.

Радослав многократно отсъстваше от вкъщи, защото се явяваше на заседания, едното от тях продължи 13 часа, жалва се жената на оправдания инвестиционен посредник. Тя забелязала, че всичко това му се отразило здравословно и той започнал да вдига кръвно. Притеснявал се от огромните суми, за които претендирали от него.

Рачев коментирал проблемите си с правосъдието и с пиара на холдинга. Двамата се съгласили, че заради обвиненията кариерата му е безвъзвратно унищожена. В сферата на инвестиционните посредници клиентът дава парите си на посредника, за да ги управлява и инвестира. В този смисъл обвинението в злоупотреба с доверието на клиент и борсови манипулации е може би най-тежкото за този сектор, категоричен е специалистът.

Заради обвиненията компанията останала без клиенти. Колегите на Радослав обсъждали дали е виновен, а самият той все по-рядко се вясвал в компанията.

Безспорно Рачев е претърпял негативни психически изживявания, категорични са служителите на Темида. Те ги оценяват на 30 бона. От парите за адвокати отрязват 10 хилядарки заради прекомерно надвишение на хонорарите.

Ново амплоа

Заради краха на кариерата си Рачев решил да смени амплоато и записал нова магистратура. Това направил през 2020 г., докато тече делото, и вече може да се похвали, че е завършил семестриално.

Репутацията му е увредена до степен, налагаща преквалифициране на ищеца, от признат специалист в областта си, търсен за мнение в специфичната сфера на финансовите пазари в друга сфера на професионална реализация, отчита и съдът.

Реклама