Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14029498 www.bgdnes.bg

Иван Вукадинов празнува ЧРД с Иван Костов

Бившият премиер изпълнил мечта на художника

Чапа и Боян Радев са гостували на тържеството в хосписа по случай 91-ата му годишнина

Бившият премиер Иван Костов е изключително благодарен на големия художник Иван Вукадинов, който не само е негов съветник и мотиватор, но и му дава идеята за първата книга - "Свидетелства за прехода 1989-1999".

Реклама

Това твърди експремиерът, който вчера бе един от гостите на 91-ия рожден ден на големия художник в хосписа, в който той живее. Останалите важни особи, дошли за малко на празника на художника, били скулпторът Георги Чапкънов-Чапа и първият двукратен олимпийски шампион у нас по борба Боян Радев. Досега и тримата са изкарвали рождените си дни в хосписа, където се грижат перфектно за тях и често биват посещавани от близки и приятели.

"От много години Иван не се нуждае от пари, той нищо не иска", казва бившият седесарски премиер. И днес единственото, което най-много радва художника, са срещите с неговия адаш и приятелите.

Иван Костов и Иван Вукадинов се запознават през 2006 година на изложба на художника Иван Киров, който събира свои колеги с имена Иван по случай Ивановден и до 2011 г. в галерия "Ракурси" излагат свои творби и други Ивановци - Иван Стоилов-Бункера, Иван Димов, Иван Андонов, Иван Колев, Иван Милев, Иван Кънев, Иван Нинов. Това е и моментът, в който Вукадинов се "завръща" в обществото, тъй като до тогава е обиден, без да го показва, на властта.

Историята, заради която с днешна дата се завърта отново името на Иван Вукадинов, е неговата картина, която след 47 години отново пое към Музея на Ватикана. Преди това е било забранено от тогавашната власт в лицето на бившия министър на културата Георги Йорданов и покойния вече Светлин Русев.

През 70-те години на миналия век Иван Вукадинов е поканен да участва в няколко изложби в Италия да покаже свои платна в римската галерия "Маргутина". Галерията се намира на знаковата улица на художниците в Рим - Виа Маргута, която помни Фелини, Мазина, Ренато Гутузо, Умберто Еко. Представител на Ватикана харесва картината "В памет на героите" на Вукадинов и предлага да бъде откупена. Идеята е тя заедно с творби на Пикасо, Жорж Брак и Ренато Гутузо да постави началото на колекция със съвременно изкуство в Музея на Ватикана. Българската държава отказва на кардиналите. Тогава художникът Вукадинов се отказва от участия в изложби, затваря се в своя свят и се изолира от изкривените социалистически и комунистически внушения и демагогията, които тровят гражданското общество през тоталитаризма у нас.

Иван Костов е човекът, който миналата година прави всичко възможно картината в крайна сметка да стигне до Ватикана. Той възстановява кореспонденцията на художника с кардиналите, замряла преди близо половин век. И успява. По този начин осъществява мечтата на художника. С днешна дата Вукадинов нямал други мечти, освен да е здрав. За съжаление все по-рядко рисува, но по думите на приятелите му духът му е висок и не се предава.

Четете още

Тримата големи в един хоспис, чакат пролетта

Тримата големи в един хоспис, чакат пролетта

Чапа в една стая с Иван Вукадинов

Чапа в една стая с Иван Вукадинов

Реклама
Реклама
Реклама