Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14171389 www.bgdnes.bg

СПЕШНО! Да спасим Божидар, чиято глава расте с 10 см на месец!

Малкият герой стигна до Турция 

Семейството на едногодишното дете има нужда от средства

 

Доли ЛУКАНОВА

Едногодишният герой Божидар, който се бори със зъби и нокти за живота си, вече е в Турция. За съжаление състоянието му се влошава и лекарите не могат да извършат животоспасяващата операция, от която има нужда.

"Божи не се чувства добре през последните няколко дни. Трудно спи, вливат му болкоуспокояващи, които успяват да му помогнат за кратко", информират близките му.

Реклама

Както "България Днес" разказа, малкият Божидар от Варна развива екстремна хидроцефалия само две седмици след раждането си. На достъпен език заболяването често е наричано "вода в мозъка". Това кара главата на детето да нараства с 10 сантиметра на месец. Единственото спасение за него е да бъде извършена операция и да се поставят клапи, които отвеждат гръбначно-мозъчната течност към някоя друга телесна кухина.

"Бяха извършени редица изследвания, които показаха наличие на инфекция, която не позволява операция за поставяне на клапа. Ще му сменят дренажа и лечението на инфекцията продължава", допълват от семейството.

Детето се ражда 14 седмици преди термина си. Тежи малко над 1 килограм. Божидар е първи близнак. За съжаление братчето му Ангел напуска този свят само два дни след раждането с интравентрикуларен мозъчен кръвоизлив III степен. Майката Димитрина има само две седмици да се съвземе от смъртта на едното си дете, тъй като оцелялото по чудо близначе има нужда от нея.

Днес Божи е на годинка и тежи едва 5 килограма. За последните 12 месеца семейството минава през ада. От отказ да го приемат в лечебно заведение до страшни инфекции, менингит и влошен гълтателен и сукателен рефлекс, което налага юнакът да се храни чрез сонда.

Божидар е резистентен към повече антибиотици и всяка инфекция е изключително опасна за него. Единствената надежда за семейството е лечение в Турция. Първоначалната сума, която медиците обявяват, е около 170 хил. лв.

"Престоят на Божидар ще се окаже доста по-дълъг от очакваното, което налага и спешността на кампанията му, тъй като разходите по лечението му растат с всеки изминал ден. Разходите за болничния престой, който е на стойност 1000 евро на ден и 2500 евро за реанимационен престой, както и разходите за всички медикаменти ще станат ясни на по-късен етап", допълват близките.

Всеки, който желае, може да помогне на:

Paypal: [email protected]

Банкова сметка:

IBAN BG06BPBI79454072400301

BIC BPBIBGSF

Титуляр: Димитрина Димитрова

Четете още

Главата на Божидар расте с 10 см на месец

Главата на Божидар расте с 10 см на месец

Рак връхлита Наталия, нека я спасим!

Рак връхлита Наталия, нека я спасим!

Реклама
Реклама
Реклама