Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14190055 www.bgdnes.bg

Бебе пак пострада в болница

Новороденият Боби приет с жълтеница, изписан е със счупено краче на две места 

Насилието над новородени дечица не стихва. След акушерката Емилия Ковачева, която бе пратена за 18 години зад решетките след побой над малката Никол, случаите на жестоко малтретирани пеленачета не само не стихват, но дори завършват и фатално в някои случаи.

Реклама

Последният случай идва преди броени дни от Симитли. Родители на новородено твърдят, че детето им е пострадало по време на престой в благоевградската болница. Бебето е първата рожба на 16-годишната Вера и 18-годишния Траян, които живеят в ромската махала на Симитли. Синът им Боби се ражда на 11 март в многопрофилната болница в Благоевград и след няколко дни е изписан.

На 1 април бебето е прието с жълтеница в неонатологичното отделение, но без майката. През следващите дни от лечебницата не давали информация на близките за бебето. На 5 април след поредното обаждане по телефона лекари обясняват на бабата, че внучето им е в "Пирогов" и трябва да си го вземат оттам.

"Тръгнахме за София, но след това се обадиха, че Боби е върнат с линейка в благоевградската болница. Оказа се, че дясното му краче е счупено и са му поставили шина. През цялото време никой не ни казваше нищо, затваряха ни телефоните, откарали са го за "Пирогов" без знанието на майката. В сряда го изписаха и днес заведохме детето при ортопед в Петрич и направихме снимка на крачето", казва бабата Маруся пред "Струма", която е от Петрич.

След прегледа дъщеря й Вера с бебето и бащата Траян се прибрали в Симитли.

"Дясното му краче е счупено на две места и е в гипс. Направихме му снимка на крачето за всеки случай при д-р Френгов, защото нямаме доверие на никого. От полицията ни казаха, че ще разследват. Ние няма да оставим нещата така и ще ги съдим", твърди младата майка.

В болницата се провежда вътрешно разследване. Агенция "Медицински надзор" се самосезира и започна проверка. Районната прокуратура в Благоевград вече започна разследване.

Реклама

Образувано е досъдебно производство за причиняване на телесна повреда поради немарливо изпълнение на задълженията. Разпитват се както служители на отделението, така и роднини на пострадалото дете.

Бруталният случай разбуни духовете и накара родители и наблюдатели да си припомнят емблематични казуси с пребити дечица в последните години. Две от тях носят най-голяма горчивина и недоумение - жестоко налаганата Никол и починалата след побой Севда.

Tpaгeдиятa с Никол ce paзигpaва в зaлaтa зa нoвopoдeни в бoлницa "Coфиямeд" пpeз aпpил 2015 г., a eкспepтизи ycтaнoвяват над 40 нанесени удара по бебето, най-вече по главичката му. След побоя момиченцето е с тежка черепно-мозъчна травма и мозъчен оток. Пораснала, Никол страда от епилепсия, инвалидизирана е, а за потискане на припадъците взема лекарства, създаващи риск за бъбреците и черния дроб.

Акушерката Ковачева бе пратена за 18 години в женския затвор в Сливен, където дели една килия с екскметицата на столичния район "Младост" Десислава Иванчева. Скандалната акушерка e ocъдeнa и нa 400 000 лева обезщетение зa нaнecенитe тpaвми нa дeтeтo.

За разлика от Никол, малката Севда не успя да се пребори за живота си. Тя бе приета в болница на 23 септември 2022 г. с наранявания, разкъсан бял дроб и следи от ухапвания. Тогава осиновителката й - 41-годишната Анка Михайлова, обяснява, че детето паднало от леглото и тя го хапала, за да го свести. Лекарите обаче се усъмняват и се обаждат в полицията. След три седмици в кома двегодишното момиче си отива от тежка черепно-мозъчна травма.

Обвинението към майката, която е задържана от самото начало, е променено в причиняване на смърт по непредпазливост. Наказанието на Михайлова, която е пусната под парична гаранция от 3000 лева, е до 12 години затвор.

Това далеч не са единствените случаи на малтретирани деца. На 30 април 2022-ра новородено се оказва със счупен череп в болницата в Търговище. Пострадалото дете е настанено в неонатологично отделение, тъй като е недоносено. След направен спешен скенер е установено счупването.

Майката на 2-годишно момиченце е задържана, а детето е със счупени ребра и увреден далак. До десет години затвор грозят обвинената родителка, която е частично подкрепена от доведения баща на пострадалото момиченце с думите, че не допуска майката да е била дъщеря си "чак толкова".

През юни 2022 г. са уволнени три възпитателки в детска ясла в София след потвърдени сигнали за бити деца. За това информират родители, обезпокоени от грижите, които се полагат за отрочетата им в градината.

Оказва се, че за последните три месеца в 17 ОДЗ "Мечо Пух" в София това е трети пореден случай на инцидент с дете.

В родопското градче Мадан също помнят битов инцидент с участието на майката. Сигнал за инцидент с 11-месечно бебе е подаден от 49-годишната свекърва, която сочи, че 25-годишната майка от Якоруда е пребила момченцето в апартамента, в който живее със сина й.

Според получената информация тя ударила детето с шамари и го блъснала на леглото, защото не искало да спи.

Четете още

18 г. затвор за акушерката Ковачева, пребила бебе
18 г. затвор за акушерката Ковачева, пребила бебе

18 г. затвор за акушерката Ковачева, пребила бебе

Акушерката Емилия Ковачева проговаря:
Не си спомням да съм удряла бебе!

Акушерката Емилия Ковачева проговаря: Не си спомням да съм удряла бебе!

Реклама
Реклама
Реклама