Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14210996 www.bgdnes.bg

Кулинарни блогъри разкриват тайните си за вкусен Великден - Задушени агнешки джолани от Мирослав Гочев advertorial icon

Как да съчетаем най-подходящото вино и ястие по Великден, предлагат Антонина Петрова от „Моята приказна кухня“, Мирослав Гочев от „Готвене за начинаещи“ и Ани Шакарян от „Вкуснотека“

Какво е празникът без присъствието на вкусна храна и хубаво вино? Серията вина Kabile, вдъхновени от най-древните традиции във винопроизводството по нашите земи, поканиха популярни кулинарни блогъри да разкрият тайните си за приготвяне на вкусно месо за Великден. Антонина Петрова, която стои зад кулинарния канал „Моята приказна кухня“ приготви крехко агнешко печено, Мирослав Гочев от „Готвене за начинаещи“ заложи на агнешки джолани, а Ани Шакарян от „Вкуснотека“ добави вкусна алтернатива за всички, които не обичат агнешко.

Серията Kabile се произвежда от собствените лозя на една от най-старите изби в Южна България  „Вила Ямбол“. Тя е кръстена на античното тракийско селище със същото име Кабиле, което се намира само на няколко километра от винарната. Данните сочат, че именно в този район се е произвеждало висококачествено вино още от времето на траките. Нещо повече – богинята-закрилница на земята и лозята Кибела е изобразена на етикетите на Kabile. Марката е сред най-награждаваните на световни конкурси. Последната оценка дойде от френския Vinalies Internationales, където бе оценена с пет отличия, три от които златни.

Мирослав Гочев, създател на кулинарния канал „Готвене за начинаещи“: 

Задушени агнешки джолани с вино и зеленчуци

Продукти:

3 агнешки джолана
1 глава лук
1 морков
1 парче целина /около 100 г/
3-4 скилидки чесън
1 с.л. доматена паста
1 голям стрък розмарин
1 дафинов лист
50 мл. олио
300 мл червено вино
300-400 мл бульон или вода
сол, черен пипер
Допълнително 1 с.л. царевично нишесте разтворено в хладка вода

За картофеното пюре:
500 г картофи /в непочистено състояние/
100-120 мл прясно мляко
50 г масло
1-2 щипки индийско орехче
сол, пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Ако разполагате с достатъчно време осолете джоланите от предният ден, така солта ще има възможност да проникне в дълбочина. В чугунена тенджера или стоманен тиган загрейте мазнината и запържете джоланите докато карамелизират, извадете ги и задушете зеленчуците за кратко. Добавете доматената паста, дафиновият лист и розмарина, запържете за 30-40 секунди и погасете с виното. След като виното редуцира до 50%, сипете и топлата вода или бульон. Върнете джоланите обратно в соса, сложете капака на тенджерата (можете да използвате и глинен гювеч за изпичането), печете в предварително загрята фурна на 150 градуса около 2.5 до 3 часа. Докато чакате джоланите си пригответе бързо картофено пюре или пък ризото. След като джоланите са готови трябва месото да се отделя без усилие от костите, прецедете бульона в касерола и го сгъстете с нишестето при постоянно бъркане на слаб умерен огън. Поднесете джоланите върху канапе от картофено пюре, поръсете с пресни билки и малко от соса.

Съчетаването на дадено ястие с подходящо вино не е точна наука, а въпрос на собствен вкус

- Миро, кое задължително трябва да присъства на Великденската трапеза?

- В моето семейство сме традиционалисти и винаги приготвяме агнешко печено, дроб сарма и свежа зелена салата. Разбира се нашарени яйца и ароматни козунаци – поне няколко вида с най-различни пълнежи, за да има по нещо за всеки вкус. Няма как и без хубави сушени мезета и червено вино за добро настроение.

- Кои са най-важните правила за приготвянето на вкусно и крехко месо към начинаещите и кои грешки да избягват?

- Много хора се притесняват да приготвят месо, защото са имали злощастен опит в миналото – дали им е ставало сухо, много жилаво или пък сурово. Тези проблеми могат да се избегнат сравнително лесно, ако се спази технологията на приготвяне за всеки вид месо. Например за части като джоланите, които са с много съединителна тъкан и кост най-добрият метод за готвене е на ниска температура във влажна среда, за дълго време. Ако пък имате пилешки гърди или свинско бонфиле, те почти нямат мазнини и много лесно могат да бъдат пресготвени, съответно стават сухи и тричави. Най-добрите съвети, които мога да дам са: винаги използвайте прясно месо, със замразено по-трудно ще получите добри резултати; преди готвене темперирайте месото за поне 30 минути; овкусявайте достатъчно добре със сол и подправки, особено големи парчета месо, защото в противен случай остават безвкусни; снабдете се със термометър, за да можете да следите прецизно вътрешната температура при печене; съобразете вида на месото, което ползвате с метода на термична обработка, който сте избрали и след печене оставете месото да почине преди да го нарежете, така соковете ще се разпределят равномерно в него

- Какви съвети би дал да съчетаваме хубавата храна и най-подходящото вино към нея?

- Съчетаването на дадено ястие с подходящо вино за мен не е точна наука, тъй като всеки човек има собствен вкус. Може би най-важно е да се търси добър баланс между храната и виното, което ще поднесем с нея. Какво имам предвид, ако в рецептата ви има много силни вкусове, те лесно могат да надделеят над вино с по-лек вкус. Много често смятаме, че виното трябва да се съчетае с основният продукт в рецептата, да кажем свинско месо или пък риба, но гарнитурата, подправките и сосът са не по-малко важни. Съветът ми е да експериментирате без притеснения и да откриете комбинациите, които работят за вас, а какъв по-добър старт от серията вина Kabile на „Вила Ямбол“!

Очаквайте утре рецептата на Ани Шакарян от „Вкуснотека“.

Четете още

Кулинарни блогъри разкриват тайните си за вкусен Великден - Филе Миньон от Ани Шакарян

Кулинарни блогъри разкриват тайните си за вкусен Великден - Филе Миньон от Ани Шакарян

Кулинарни блогъри с лесни рецепти за вкусен Великден - Агнешко на фурна от Антонина Петрова

Кулинарни блогъри с лесни рецепти за вкусен Великден - Агнешко на фурна от Антонина Петрова

Реклама
Реклама
Реклама