Хитри техники за шарене на яйца
Използвайте ориз, за да станат релефни
Стар чорапогащник и домакинска гъба помагат в боядисването
Боядисваме великденските яйца с цвекло за наситен червен цвят. За да имаме синьо яйце, го варим в червено вино, а за жълто добавяме 3 супени лъжици куркума.
Великден е празникът, в който целият християнски свят чества възкресението на Божия син. Неотменна част от празника и семейната традиция на православните християни е боядисването на яйца. Според канона те се багрят в четвъртък, но може и да бъде направено и на Велика събота, задължително преди обяд.
Първото яйце винаги трябва да е червено. След като го боядиса, стопанката на дома рисува кръст по челата на децата с него, за да са здрави и румени през цялата година. Яйцето се поставя пред иконата в дома и се пази до следващия Великден. Тогава се чупи и ако не се е развалило, то домът и неговите обитатели ще се радват на здраве и благополучие. След гадаенето яйцето не се изхвърля, а се заравя в пръст близо до дома или се пуска в река.
Съществуват хиляди техники за боядисване на яйца. Освен класическите, с готови прахообразни бои, които се разтварят в малко гореща вода, яйца могат да се боядисат с восък, рисувайки символи на вярата, или да се украсят с тематични изрезки от салфетки. В последните години много популярен метод за украсяване е с желатин или кристали. Яйцата стават блестящи и красиви.
За наситен ален цвят великденските яйца може да се боядисат с червено цвекло. Достатъчно е една средно голяма глава да се настърже или нареже на парчета, след което се залива с литър вода. Добавят се една супена лъжица оцет и 1/2 супена лъжица сол. Яйцата се варят в сместа в продължение на 20 минути. За червен цвят могат да се използват и люспи от лук, но тогава цветът е по-скоро керемиден, а не наситено червен.
Лесен начин за боядисване, който ще улесни живота на всяка домакиня, е с нарязана на малки парченца домакинска гъба и бои по избор. Щом яйцата са сварени и още топли, полагате избраният цвят с гъбичката и се радвате на чудесни резултати с малко усилия и никакво излишно цапане.
За допълнителна декорация върху яйцата могат да се поставят листенца от цветя или подправки, прикрепени с помощта на парче стар чорапогащник, дантела или мрежеста материя. За да се отбележи добре избраната форма, яйцата трябва да се държат по-продължително в боята. Красив ефект може да се постигне и от парче цветна материя, най-добре коприна, както и от стара вратовръзка, в която се завиват.
Релефен ефект можем да постигнем с помощта на семена и зърнени култури - пшеница, червена леща, ориз, както и с макаронени фигурки. За залепянето им може да се използва желатин, с който се намазва черупката, след което внимателно се лепят избраните декорации. А за постигането на изящен ефект е необходимо най-вече въображение и желание за превръщането на Великден в един още по-красив и цветен празник.
Как да избегнем напукването
Оставете яйцата за една вечер на стайна температура, преди да ги сложите в тенджерата. Поставете ги в съд, с дебело дъно, който може да ги побере напълно. Постелете памучна кърпа под яйцата и залейте със студена вода и малко сол. Сложете ги на котлона, но не на най-силната степен. Трябва нагряването на водата и на сърцевината на яйцето да става едновременно.