Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14253547 www.bgdnes.bg

Една легенда от СОЦИАЛИЗМА се завръща! Порим тих бял Дунав с корабче

Без алкохол на горната палуба 

Легендарните пътувания по реката отново са факт, "Русчук" плава всеки ден - подз.

Легендарните пътувания с корабче по река Дунав се завръщат!

Макар да няма да бъдат с мащабите от социализма и да свързват речните градове от Видин до Силистра, круизите по вода отново са достъпни.

Жителите и гостите на Русе могат отново да излизат на разходка по Дунав с кораба "Русчук". Речните разходки в делнични дни се правят от 18 часа, а в събота и неделя по два пъти на ден - от 10,30 и 18 часа.

Реклама

Преди време корабчето обслужва туристи на силистренския кей под името "Дръстър", преди Дунавският драгажен флот да го закупи през юни 2015 г., модернизира и пусне в експлоатация. Подобен тип кораб за круизи не се е използвал в Русе за последните десет години.

"Русчук" не се отличава с внушителни параметри. Размерите му са скромни - дължина 23 метра, ширина 6 метра, плава до дълбочина 1,30 метра, мощността му е 300 конски сили и развива максимална скорост от 16 км/час. Но на него има достатъчно забавления, като закрит ресторант с бар на долната палуба, където се сервират алкохолни и безалкохолни напитки, сокове и кафе, а по желание на пасажерите се приготвя и храна. На горната палуба има открит бар, но там алкохол не се сервира, вероятно от мерки за безопасност.

Има също място за разходка и снимки на горната палуба, като на същото място има и пространство за отдих и релакс на мека мебел.

По време на всяко плаване има професионален екскурзовод, обясняващ в детайли забележителностите на Русе, река Дунав и региона. За приятното прекарване на пасажерите се грижи екипът на корабчето.

Общата цена за група от 60 човека е 500 лв., като включва курс до Дунав мост и обратно за един астрономически час Ако групата наброява по-малък брой хора, цената е 15 лв. за деца до 12 години и 25 лв. за възрастни Ако групата желае да се разходи за 30 мин., цените са наполовина по-евтини от посочените. С корабче "Русчук" може да направите и индивидуални пътувания.

"Метеор" и "Ракета" през социализма

От 60-те до 90-те години на миналия век бързите корабчета по Дунав бяха познати като "Метеор" и "Ракета", като вторите се придвижват значително по-бързо. Обслужват се от "Параходство българско речно плаване" и изпълняват редовни рейсове.

Началото на българското дунавско държавно корабоплаване още преди Втората световна война се поставя с откриването на редовна линия за превоз на пътници и товари между Русе и Видин с парните морски влекачи "Вит" и "Осъм", преустроени като товаро-пътнически.

Реклама
Реклама
Реклама