Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14261032 www.bgdnes.bg

Райският газ поевтиня ДВОЙНО за баловете, забраните на депутатите не трогват никого

Бум на промоциите 

На никой не му пука! Онлайн продажбите процъфтяват, отстъпките достигат десетки левове 

Друсането с райски газ поевтиня драстично, а онлайн продажбите процъфтяват.

Това показа проверка на "България Днес" в навечерието на абитуриентските балове, като е публична тайна, че гимназистите са сред най-сериозните почитатели на дишането на забавния, но опасен газ.

Реклама

Най-драстични са намаленията при пакетите, които включват бутилки и балони или капсули, минимашинки за пълнене и балони. Ако преди няколко месеца за 6 бутилки с пакет от 100 балона можеше да броите над 400 лева, то сега офертата е за около 225 лева. Или става въпрос за двойно поевтиняване. Комплект от една бутилка с райски газ и балони може да намерите за 40 лева, като преди време трудно цената падаше под петдесетачка.

Проверката показва, че една капсула, пълна с опияняващото вещество, струва между 40 и 60 стотинки, като по-луксозните варианти достигат левче, но не се радват на голям интерес.

Освен капсулите има и парти бутилки, с които може да надуете поне между 72 и 96 балона, като броят определя и цената на продукта. Човек може да си купи и машинка, с която райският газ се вкарва в балона. Тя струва от 20 лв. до 300 лв. в зависимост от размера. Има такива, които са джобни, има и по-големи, които наричат сифони.

Машинки се отдават и под наем, като цената им е около 15 лв. на вечер. Подобна практика има и при наргилетата, като там излиза малко по-евтино - наемът е срещу десетолевка на вечер.

Латексовите балони са представени като подходящи за пълнене с райски газ, кислород и хелий, като с последните елементи също има притеснения, че са опасни за подрастващите. Предлагат се в пакети от по 100 броя.

Онлайн търговците продават денонощно през всеки ден от седмицата, а някои обещават, че могат да доставят продуктите до 30 минути.

Кой и как следи кои са купувачите на въпросния газ, никой не знае.

Парламентът забрани непълнолетни да купуват

В края на юли миналата година парламентът забрани продажбата на диазотен оксид, както е официалното му наименование, на непълнолетни и употребата му в закрити обществени места. Дискотеките са точно закрити пространства и продажбата там е абсолютно незаконна. Промените в закона забраниха още продажбата на диазотен оксид и пълнители с него на територията на детски градини, училища, общежития за ученици, лечебни заведения, на спортни прояви и обществени мероприятия, организирани за деца и ученици, както и във вече споменатите закрити обществени места. На тези места се забранява и употребата на т.нар. райски газ.

Четете още

След забраната - бум на райски газ в дискотеките
След забраната - бум на райски газ в дискотеките

След забраната - бум на райски газ в дискотеките

Д-р Цветеслава Гълъбова: Райският газ може да доведе до трайни увреждания

Д-р Цветеслава Гълъбова: Райският газ може да доведе до трайни увреждания

Райският газ - бизнес за милиони

Райският газ - бизнес за милиони

Психиатърът д-р Веселин Герев:  Райският газ, смесен с наркотици, е пагубен

Психиатърът д-р Веселин Герев: Райският газ, смесен с наркотици, е пагубен

Реклама
Реклама
Реклама