Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14269799 www.bgdnes.bg

Любимката на Тато, ексговорителката Мария Янакиева: Закъснях за първата си среща с Тодор Живков

Ослепях с едното око, опитвам да свиквам, казва легендарната телевизионерка

Една от любимите телевизионни говорителки на поколения българи - Мария Янакиева, ослепя с едното око. "Направиха ми операция "изстудяване" и не виждам в момента с едното око. Добре се чувствам. С едното око чета, с другото гледам. Много е тъжно с едно око, вървиш, не знаеш как да хващаш предметите. Но не се оплаквам, преживяла съм какво ли не в този живот", казва Янакиева.

От две години легендарната Мария се бори да не загуби зрението си напълно след претърпяната втора операция на очите. "Преди няколко години ми махнаха перде на едното око, а след това и на другото. Офталмологът каза, че дясното се нуждае и от по-специална хирургическа интервенция. Съгласих се, но след тази манипулация не виждам абсолютно нищо с това око, но и нищо не може да се направи. Ослепях си направо", сподели ветеранката. Затова Янакиева, която е пенсионерка от години, чете и гледа телевизия със специална лампа с лупа.

Реклама

"Изкарах Великден с дъщеря ми и зет ми в Бояна, а сега чакам правнуците си от Франция и Австрия. Толкова им се радвам. Те също ми изпращат лекарства, но не можаха да ми помогнат", казва Янакиева.

Звездата от малкия екран има трима правнуци от внучката си Стефи, която живее във Франция. Внукът й пък е във Виена. Той също е женен и работи като инженер.

Преди година и половина Мария загуби своя съпруг Веско Цоневски, който бе част от прочутия мъжки хор "Гусла". Самата тя навремето била на косъм да стане певица и в бранша й предричали кариера на мецосопран, но животът й поднесъл други изненади, като започнала в БНТ.

Кариерата си на говорителка започва веднага след като завършва гимназия, но не в телевизията, а в радиото. Стартът е в голямо предприятие, където случайно попада на радиоуредбата. Започва да прави импровизирани предавания пред колегите си. "Най-често четях уводни статии от вестниците, всички много се забавляваха", спомня си говорителката. Техник от предприятието й предложил да се пробва в радиото, защото според него има много подходящ глас за тази работа. "Подадох документи за конкурса и след известно време ми се обадиха да се явя на първи тур. Много се бях притеснила, защото бях най-младата от кандидатките. Накрая стигнах до трети тур и се оказа, че са ме класирали на първо място, и ме приеха", разказа Янакиева. През 1965 година я изпращат по работа в Москва, където остава няколко години. В руската столица говорителката заминава заедно със съпруга си и свои колега от радиото.

"Вече бях женена и се беше родила дъщеря ми Илияна. Беше съвсем малка и не исках да се разделям с нея, но трябваше да замина. Детето остана с майка ми, която се грижеше за него през цялото време", спомня си Янакиева. Когато се връща обратно в България през 1972 година, веднага получава покана да работи в тогавашната държавна телевизия. Кариерата й на екран обаче се оказва доста трудно начинание. "Нямаше от кого да се учим. Телевизията в България тогава беше съвсем млада. Нямаше нито гримьори, нито гардероб. Сами се грижехме за дрехите и прическите си", разказа говорителката.

Реклама

Като водеща на новините по телевизията Мария Янакиева има и немалко комични гафове, които и досега я карат да се разсмива. Една от най-смешните случки е по време на централна емисия на "По света и у нас", когато в студиото се намира и спортният коментатор Владилен Попов. "Бяхме двама водещи - мъж и жена, и се редувахме със спортния коментатор. Владилен беше много шумен и ние все му правехме забележки. През цялото време местеше магнитни шахматни фигури и си мърмореше под носа. В един момент се наведе да си вземе една пешка и пръдна", разказва Янакиева. Ситуацията смутила всички, дори и операторите. Двамата водещи все пак успели да скрият напиращия смях, но едва довършили емисията. След това обаче веднага били порицани за поведението си на екран. "Не искахме да издаваме какво е направил Владилен и когато ни викнаха да даваме обяснения, казахме, че въздухът в студиото е много сух и ни е било трудно да четем текстовете", разкрива говорителката.

Симпатичната Мария била една от любимките на Тодор Живков заедно с Мария Тролева, Анахид Тачева и Инна Симеонова. За най-паметната си среща с бившия Първи тя разказва с охота: "Закъснях за първата ни среща", смее се с днешна дата тя. Трябвало да покани тогавашния комунистически лидер на тържество по случай годишнина на държавната телевизия. "Засуетих се вкъщи, не знаех какво да си облека за срещата. За да не закъснея, хванах такси", спомня си тя. Когато стигнала в държавния съвет, веднага я поканили при Тато. Той се държал съвсем естествено и дори пийнали по един вермут. "Много се бях притеснила, той се усмихна, стана и ми каза: "Айде бе, Мария, къде си? Заповядай и седни при нас". Малко ми олекна, но едвам издържах от напрежение", спомни си Мария Янакиева.

Най-тъжният й период е уволнението след 20 години усилена работа. "Стана с телеграма", казва тъжно тя. През 1992 година тогавашното ръководство на националната телевизия решава да прекрати договорите на всичките си водещи на "По света и у нас" под предлог, че са остарели кадри и имената им са свързани с отминалия вече комунистически режим у нас. "Ръководството на телевизията в лицето на тогавашния директор Асен Агов дойде и ни каза, че повече няма да работи с нас. Тогава той водеше и външните новини, беше много приятен и възпитан човек", спомня си Янакиева. За да не я оставят на улицата без препитание, от държавната медия й предлагат да започне работа на телевизионната кула. "Не ми стигаха няколко години, за да се пенсионирам. Взеха ме да обявявам програмата на кулата. Беше много скучно, защото нямаше нищо общо с моята професия на говорител, но го приех", спомня си днес Янакиева.

Четете още

Мария Янакиева пак става прабаба

Мария Янакиева пак става прабаба

Тв говорителката Мария Янакиева с приз "Национална гордост":
Заради пръдня в ефир наказаха екипа ни
Тв говорителката Мария Янакиева с приз "Национална гордост":
Заради пръдня в ефир наказаха екипа ни

Тв говорителката Мария Янакиева с приз "Национална гордост": Заради пръдня в ефир наказаха екипа ни

Реклама
Реклама
Реклама