Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14287528 www.bgdnes.bg

Индиански амулет пази щерката на Желю Желев

Малката щерка на Желю Желев щедро разлива бяло вино на вернисаж

Малката дъщеря на покойния държавен глава Желю Желев - Станка Желева, откри своя самостоятелна изложба в столично артпространство, видя "България Днес".

В ослепително бял панталон художничката наливаше бяло вино на гостите си. С артдиалозите край картините се бе нагърбил съпругът на Желева - колумбиецът Виграм Адриан Вела Усме. Двамата отдавна не се бяха появявали заедно на публични места в България. За напитките и доброто обгрижване на любителите на живописта, уважили вернисажа, се грижеше строен мъж с прошарена коса, с когото наследницата на Желю Желев си разменяше реплики на перфектен френски.

Реклама

Специален гост на Станка Желева бе нейният колега Греди Асса, шеф на фонд "13 века България". С известния художник Станка Желева обсъди набързо, но задълбочено проблемите и постиженията на съвременната бг живопис, дочу още "България Днес".

На шията на дъщерята на бившия държавен глава се мъдреше малка сребърна плочка, за която тя обясни, че е неин талисман от родината на нейния мъж. "Индианските амулети предпазват най-силно", добави тя.

Посетителите на вернисажа коментираха най-вече ярките цветове в платната на Желева. "Сякаш сме в илюстрация на приказка, пренесохме се в друго измерение", не скриваха впечатленията си от нея те.

Самата художничка разказа, че много от картините й са били вдъхновени от нейните пътешествия в Мозамбик, Индия и Колумбия. На тях са изобразени платноходки, има и няколко черно-бели скици на малки кораби. Станка Желева освен пътешественичка е и познавачка на плавателните съдове, защото нейният свекър Хайро Вела Гонсалес е бил главен механик на колумбийския търговски флот.

Щерката на Желю Желев казва, че и с парите от откупките от тази изложба ще вземе билети за пътуване до някое екзотично кътче на планетата. "Това вече й е навик", обобщи съпругът й, който почти винаги я съпровожда в тези пътешествия.

Четете още

Щерката на Желю Желев прави изложба, вижте кога ще бъде открита

Щерката на Желю Желев прави изложба, вижте кога ще бъде открита

Дъщерята на Желю Желев през сълзи: Баща ми обичаше много майка ми

Дъщерята на Желю Желев през сълзи: Баща ми обичаше много майка ми

Реклама
Реклама
Реклама