Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14297125 www.bgdnes.bg

Малкият Божидар вече излиза на разходки

След операцията в Турция 

Едногодишното момченце се учи да крепи главата си, която расте с 10 см на месец 

Доли ЛУКАНОВА

Малкият Божидар вече излиза на разходки с родителите си! Едногодишното юначе, което се бори със зъби и нокти за живота си, е в Турция, където лекари се грижат за специфичното му състояние.

Реклама

Както "България Днес" разказа, варненчето развива екстремна хидроцефалия само две седмици след раждането си. На достъпен език заболяването често е наричано "вода в мозъка". Това кара главата на детето да нараства с 10 сантиметра на месец. Единственото спасение за него е да се поставят клапи, които отвеждат гръбначномозъчната течност към някоя друга телесна кухина. Такава интервенция беше извършена малко преди Великден в турска болница.

"Божидар се чувства добре, родителите му го извеждат на разходка, когато не са на прегледи. А за него се оказва истинско удоволствие да спи в количката си", коментира Соня Сотирова, близка до семейството.

Божидар се ражда първи близнак. За съжаление, братчето му Ангел напуска този свят само два дни след раждането с мозъчен кръвоизлив. Майката Димитрина има само две седмици да се съвземе и да бъде до оцелялото по чудо бебе. Година по-късно борбената жена не е загубила сили и вяра, че детето й ще има пълноценно детство.

"Мнението на специалистите е, че Божи се справя учудващо добре предвид факта, че през последната една година само лежи. Родителите му ще правят упражнения вкъщи. Важно е Божидар да се научи сам да задържа главичката си, което е трудно заради големия й размер. Много е важно да приема и максимално количество храна, затова ще се храни само с помощта на сонда през носа", допълва Сотирова.

Лечението на малкото момче струва около 170 хил. лв. Сума, непосилна за близките му. Към момента повече от половината пари вече са събрани. Който желае, може да помогне на:

Paypal: [email protected]

Банкова сметка:

IBAN BG06BPBI79454072400301

BIC BPBIBGSF

Титуляр: Димитрина Димитрова

Четете още

СПЕШНО! Да спасим Божидар, чиято глава расте с 10 см на месец!

СПЕШНО! Да спасим Божидар, чиято глава расте с 10 см на месец!

Главата на Божидар расте с 10 см на месец

Главата на Божидар расте с 10 см на месец

Реклама
Реклама
Реклама