Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14314104 www.bgdnes.bg

Спад на ваксинациите след COVID

Пандемията с негативен ефект 

Имунизациите срещу детски паралич и морбили са незадоволително ниски

 

Спад на ваксинациите срещу популярни болести отчита страната ни, като тенденцията се наблюдава и в световен мащаб.

До събота - 29 април, се провежда Европейската имунизационна седмица, която е насочена към необходимостта от подобряване на ваксинационния обхват поради отчетения спад в имунизациите по време на пандемията от COVID.

Реклама

"Полиомиелитът (наричан още "детски паралич" - б.р.) в световен мащаб е намалял с 99% от 1988 г. насам. Пълната имунизационна схема срещу полиомиелит в детска възраст осигурява имунитет през целия живот. В България ваксини срещу полиомиелит се прилагат през първата, втората и шестата година от живота на детето. През 2020 и 2021 г. имунизационният обхват срещу полиомиелит в страната отчете спад спрямо предходните години", посочват от здравното ни министерство. Добрата новина е, че през миналата година е регистриран ръст.

"Прилагането на две дози ваксини срещу морбили осигуряват защита от заболяване и свързаните с него сериозни усложнения при почти 100% от ваксинираните през целия живот. В България имунизационният обхват срещу морбили с първа и втора доза е незадоволителен, като през 2020 и 2021 г. е по-нисък спрямо предходните години. През 2022 г. е регистриран ръст и при двата приема, но въпреки това остава неимунно (незащитено) детското население, което е предпоставка за възникване и разпространение на взривове от морбили в страната", казват още Министерството на здравеопазването.

От ведомството добавят, че ваксината срещу хепатит Б е 95% ефективна за предотвратяване на инфекция, развитие на хронични заболявания и рак на черния дроб, причинени от вируса. В България имунизацията срещу хепатит Б се прилага на новородените още през първите 24 часа от живота им. За изграждане на пожизнена защита е необходимо получаването на още 2 или 3 дози ваксина срещу хепатит Б през първата година от живота.

Почти всички случаи на рак на маточната шийка са причинени от човешки папиломни вируси и могат да бъдат предотвратени чрез ваксинация, съветват още здравните власти.

Четете още

Шефът на столичните джипита д-р Георги Миндов:  Родители умишлено не ваксинират децата си срещу морбили

Шефът на столичните джипита д-р Георги Миндов: Родители умишлено не ваксинират децата си срещу морбили

Плач и говор заразяват с морбили

Плач и говор заразяват с морбили

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама