Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14322967 www.bgdnes.bg

Врабчетата предпочитат Ямбол, делфините изчезват от Черно море

Най-интересните преброявания у нас 

Доброволци следят живота на дивите гъски като Нилс Холгерсон 

Доли ЛУКАНОВА

Учени и доброволци впрягат сили, за да установят видовото разнообразие у нас и да се опитат да опазят заобикалящата ни природа. "България Днес" селектира най-интересните преброявания у нас, с които обществото се надява да подобри начина на живот и да опази заобикалящия ни свят.

Една от най-големите заплахи, които стоят пред човечеството, е морът на пчелите. Само за няколко години от 17% смъртността им е скочила на 40%. Затова учени от цял свят се включиха в преброяването им и откриване на причината за изчезването им. България не прави изключение. От 1 април десетки доброволци броят работливите насекоми. Равносметката от преброяването до момента сочи, че ентусиастите са успели да разпознаят 21 вида диви пчели. Проучванията сочат, че в България освен най-разпространената западно медоносна пчела живеят и пчели от вида осмия, или наричани още зидари. Преброяването продължава до 30 септември, като учените очакват да открият поне 500 вида.

Реклама

3556 са врабчетата, които преброиха доброволци от цялата страна в 7-ото издание на кампанията "Ние броим врабчетата". Оказва се, че най-много има в Ямбол, Плевен и Шумен. Домашните врабчета съставляват 70% от всички (2489), полските са 27% (или 961), а испанското врабче по традиция е с най-малка численост - 3% ( 106 бр.). За разлика от миналата година локациите, в които не са наблюдавани никакви врабчета - са 13%, докато през 2022 г. цифрата беше 9%. По този показател се получава информация какви местообитания отблъскват врабчетата и какви са заплахите, водещи до намаляването им.

В началото на тази година започна преброяването и на зимуващите у нас водолюбиви птици. Мониторингът се провежда в над 100 страни на всички континенти. В България това направиха доброволци, представители на Българското дружество за защита на птиците и екоминистерството, които обходиха над 220 водоема. Данните не се различават особено от миналата година. Регистрирани бяха 88 вида с обща численост от 206 239 индивида.

Подобно на Нилс Холгерсон от детския роман на шведската писателка Селма Лагерльоф, нашенците проследиха живота и на зимуващите диви гъски у нас. За съжаление за поредна година числеността им е много ниска. Екипите успяха да наблюдават и преброят едва 1887 големи белочели, 101 сиви и само 5 от световно застрашените червеногуши гъски.

Миналата година учените установиха още една негативна тенденция - че броят на делфините в Черно море силно намалява. През първата половина на миналия век, когато ловът им е бил все още разрешен, те са били около милион, докато сега въпреки защитата им вече са по-малко от 300 хиляди. Затова от организацията "Зелени Балкани" искат да поставят сателитен предавател на един делфин, което ще даде важна информация най-вече за миграцията им и за опасностите, пред които са изправени.

Броят животни от Космоса

Преброяването стига нови висини, като учени вече могат да броят животни от Космоса. Изследователи от Британското антарктическо изследване използват сателитни снимки с висока резолюция, които са заснети на височина от 620 км в атмосферата, въпреки това изображенията са достатъчно ясни, за да се уловят формите на различните видове животни. Учените използват снимки от сателита ДWorldView-3Ф, който е собственост на американската компания Диджитъл Глоуб. Спътникът може да разграничи неща на земната повърхност с диаметър 31 см. Само военните разузнавателни системи могат да създадат по-детайлно изображение.

Реклама
Реклама
Реклама