Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14339666 www.bgdnes.bg

Издирваният 3 г. Петър Колев бил под носа на ченгетата

Барикадиралият се в "Люлин" пипнат след катастрофа

Има нови повдигнати обвинения, но го приведоха за стари присъди в Софийския затвор

Барикадиралият се в столичния квартал "Люлин" Петър Колев, който вдигна на крак терористичния отряд и софийската полиция в четвъртък вечерта, се оказа, че е издирван от над 2 години и половина за влезли в сила присъди. Това стана ясно на извънреден съвместен брифинг на Софийската районна прокуратура и на полицията вчера.

Реклама

Сагата с Петър Колев започва още през 2015 година. Тогава при разправия в столично заведение агресивният тип заплашва работещ там столичанин, че ще го убие. Колев не използва оръжие, а само думи. Въпреки това е задържан и даден на съд. Минават няколко месеца и Петър е пуснат от ареста и от него няма и следа, докато не е заловен с голямо количество кокаин. Колев отново осъмва в ареста, този път с обвинения за притежания на наркотици. Нещата се повтарят и е освободен. Срещу бандита започват две дела - за закана за убийство и за притежание на дрога.

Делата свършват през 2020 г. и тогава присъдата му влиза в сила. Но Темида не успява да намери Петър Колев, за да го приведе в затвора. Ченгетата го пускат за общодържавно издирване веднага щом разбират, че няма и следа от обвиняемия, но нямат късмет и Колев остава потънал вдън земя.

На 16 февруари 2020 година органите на реда пускат Петър Колев за международно издирване и с червена бюлетина от Интерпол, защото смятат, че кримигероят отдавна не е на територията на страната. На 3 юни Колев вече фигурира и в системата на Шенген за издирвани и опасни престъпници и му е издадена забрана да напуска пределите на България, в случай че още се укрива на наша територия. Властите нямат никакъв успех в издирването на Петър Колев над 3 години, а се оказва, че през цялото време е под носа им.

Това става ясно, когато на 23 април ченгетата забелязват кола, която излиза от тунела на кв. "Люлин", без да подаде мигач. Патрулката погва Колев, но бандитът успява да им се измъкне. След няколко минути каращият бързо издирван мъж се врязва в такси, точно когато клиент се опитва да се качи в колата на бакшиша. Сигнал за това подават очевидци на тежката катастрофа. Тогава ченгетата започват да хващат лека-полека следите на Колев. Органите на реда разбират каква е колата и какъв е регистрационният й номер.

На 27 сутринта арестуват младо момче, което се оказва собственик именно на това возило. При разпита младежът казва, че не е карал той колата, а вуйчо му - Петър Колев.

Когато чуват за кого става въпрос, ченгетата настръхват и сформират екип, който включва и антитерористичен отряд, тъй като органите на реда получават оперативна информация, че Колев е изключително опасен и въоръжен. Племенникът му казва на полицаите къде живее в момента вуйчо му и всичките ченгета са на адреса само след час.

Реклама

Предпочитат да го заловят в апартамента му, понеже е въоръжен и може да пострада някой цивилен, ако нещата излязат извън контрол.

Колев се барикадира, когато вижда полицейските светлини пред дома си. На мястото са изпратени професионални психолози, които са обучени да преговарят с терористи и хора в такива ситуации. Цели 2 часа продължават напрегнатите преговори и Колев накрая се предава на полицаите.

Стана ясно, че през това време издирваният бандит е държал пистолет в ръката си. След като му щракват белезниците, Колев е отведен в ареста, а вчера по обяд бе приведен и в Софийския централен затвор, за да изтърпите 3 години и половина присъда по двете стари обвинения.

Колев се сдоби и с 3 нови обвинения. Едното е за причиняване на катастрофа с пострадал, на когото има опасност да му ампутират крака заради бруталния удар. Другото обвинение е за неподчинение на полицейско разпореждане и третото е за притежание на незаконно оръжие. В дома му са открити два пистолета "Глог". Единият не е регистриран, а другият не е на негово име.

Тепърва предстои да се гледа делото по новите обвинения.

Защо не го намират?

Ченгетата не успяват да намерят Петър Колев над 3 години, защото бандитът се подвизава в различни апартаменти из столицата. Жилищата винаги са наемани от майката на обвиняемия и само нейното име фигурира в документите и затова не е засечено. Също така Колев е безработен, което съвсем затруднява откриването му.

Реклама
Реклама
Реклама