Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14372081 www.bgdnes.bg

Нова версия на разследващите за атентата: С чип взривяват бомбата за Гешев

Главният прокурор е в Истанбул за участие в Първата паневропейска регионална конференция на Международната асоциация на прокурорите

Нова версия на разследващите относно това как е проследен кортежът на Иван Гешев, оповести зам. главният прокурор и директор на следствието Борислав Сарафов. Чип на годишния технически преглед, който се слага на предното стъкло, може да е засечен от атентаторите с дистанционно устройство.

Реклама

"За да бъде активирано взривното устройство в точния момент, е трябвало да има визуален контакт към мястото, но не съвсем. Това не е задължително заради новите стикери за годишен технически преглед, които са с чип, който може да бъде прочетен дистанционно, позволявайки автоматично засичане на конкретни автомобили чрез RFID антена (виж по-надолу в текста). Едва ли е такъв случаят, но такава възможност съществува", смята Сарафов.

Освен зам. главния прокурор се изказаха и други специалисти, а както каза журналистът Слави Ангелов - само гинеколозите не са си дали мнението по въпроса.
Генерал Тихомир Стойчев също се изказа по въпроса, смята, че разследващите прибързват. 

"Рано е да се говори за веществата във взривното устройство без експертиза. Има различни съставки, които могат да бъдат купени от селскостопански аптеки и да бъдат сглобени", обясни бившият директор на Централната служба за борба с организираната престъпност (ЦСБОП) ген. Тихомир Стойчев пред Нова тв.

По този въпрос се изказа и военният експерт Николай Радулов пред Би Ти Ви, който смята, че маршрутът на Гешев може да е изтекъл от някой от тесния кръг на главния прокурор, тъй като само шепа хора знаят как ще пътува и откъде ще мине.

"Въпросът не е дали има теч на информация, а колко информация изтича. Много тесен кръг лица са знаели маршрута на главния прокурор, от които да изтече тази информация," категоричен е Радулов.

Според военния експерт атентаторът би трябвало най-малкото да е химик, а твърденията, че устройството е направено в домашни условия, не са много издържани. Атентатът по-скоро е дело на групировка.

Реклама

"Твърде много са лицата, които не харесват главния прокурор. За това допринася и последното му изказване какво ще направи, ако Путин се появи в България, а именно, че ще му щракне белезниците", допълва военният експерт.

Немалко хора се изказаха, след като бе извършен атентатът срещу главния прокурор Иван Гешев в понеделник сутринта, по пътя София-Самоков. Тогава Гешев пътуваше към Боровец с две бронирани коли на НСО, а първата отнесе и взрива, но жертви нямаше. Към момента има много неясноти относно взрива, подготовката за него, кой стои зад опита за покушение. Но някои хора са на мнение, че нещата са съвсем различни - че са инсценирани. Един от тези хора е адвокат Михаил Екимджиев. 

"Възмутен съм, че някакви набедени говорители на Гешев и статуквото от дни се опитват да ни убедят, че нямаме право да се съмняваме в това, което ни се поднася от прокуратурата. Те в момента са единствените господари на процесуалната истина", пеняви се Екимджиев.

Според него нито една версия не може да бъде изключена. Нито версията за опит за истински атентат, нито за опит за сплашване, нито за инсценировка. Това мнение изрази Екимджиев в ефира на Нова телевизия относно атентата срещу главния прокурор Иван Гешев.

"Всичко ми прилича на нескопосан полицейски сценарий. Зле замислен, зле изпълнен и подценяваш интелекта и информираността на публиката", каза Екимджиев. Юристът призова прокуратурата да покани чужди експерти, но както зам. главният прокурор Борислав Сарафов каза, вече такъв има. Израелски специалист по контратероризъм е бил на мястото на взрива само часове след атаката срещу обвинител номер 1. Остава загадка обаче кой е този специалист, кой го е викнал, кога е успял да дойде, от Мосад (израелските специални служби) ли са го пратили, бил ли е по случайност в България. На тези въпроси и много други все още отговор няма, а обществото задава все повече и повече въпроси.

Други експерти изразиха силно съмнение, че за бомбата са използвани 3 кг тротил, смятат, че са по-скоро около 400 грама. Същите тези експерти се чудят защо бомбата е поставена в наклонен участък, и се опитват да изяснят безброй други подобни неясноти.

Въпреки опасността Гешев вчера e на посещение в Истанбул за участие в Първата паневропейска регионална конференция на Международната асоциация на прокурорите. Работната програма е съсредоточена върху разследването на различни престъпления и предизвикателствата пред тяхното успешно разкриване в рамките на подема на дигитализацията в светове мащаб. Докато Гешев е на срещата, у нас всички сили са впрегнати, за да заловят атентаторите.

Радиочестотната идентификация

RFID антената представлява радиочестотната система за идентифициране. Това е един от методите за автоматична идентификация и събиране на данни от обекти, които са на голяма дистанция. Именно с такова предполагат, че е засечен Гешев. Такава система струва от 500 лева нагоре.

Божидар Божанов ги е предупредил

"Когато настоявах Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" да премахване стикера с чип, посочих и проблеми със сигурността, тъй като стандартът, използван за записване на информацията в чипа, не е предвиден за тези цели", заяви членът на "Демократична България" Божидар Божанов, който бе министър на електронното управление от 13 декември 2021 година до 2 август 2022 година и е виден програмист. Божанов допълни, че това позволява неоторизирано четене на поне част от данните (като има вероятност и на всички данни), което улеснява различни престъпни дейности. 

"Тогава дадох пример с автокрадци, но има всякакви други рискове, включително разузнавателни, когато има лесен за отдалечено четене чип с немалко информация", написа още депутатът и поясни, че в проект за изменение на Закона за движението по пътищата, който внасят тази седмица, предвиждат отпадане на стикера.

Четете още

ПО СЛЕДИТЕ НА БОМБАДЖИИТЕ! Израелски специалист нищи атентата срещу Гешев

ПО СЛЕДИТЕ НА БОМБАДЖИИТЕ! Израелски специалист нищи атентата срещу Гешев

Вижте НОВИ СНИМКИ от атентата срещу Иван Гешев!

Вижте НОВИ СНИМКИ от атентата срещу Иван Гешев!

Реклама
Реклама
Реклама