Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14382414 www.bgdnes.bg

Бутат кучешкото село

Местните в страх, че ще бъдат нахапани 

Не събарям приют, а незаконно съоръжение, заяви кметът на Благоевград 

Бутат кучешкото село в Пиринско!

Приютът за четириноги "Оскар и Лора 2019" в момента е дом на 23 пострадали животинки.

Причината за събарянето на кучешките къщички е заповед на кмета на Благоевград Илко Стоянов за отстраняване на незаконен строеж.

Животните се издържат от дарения и стоят в спасителния център до намирането на осиновители. Бойко Гренцке, който се грижи за кучетата, се опасява, че след разрушаването на кучешкото село четириногите ще бъдат прибрани в приюта в Благоевград и до седмица ще са разпръснати по улиците на града и околните села. По думите му кучетата са медицински обработени, регистрирани в общината и чакат осиновяване, а за една част от тях има намерени домове.

Реклама

"Не бутам нито приют, нито спасителен център.

Премахвам незаконно съоръжение, което е депо за разпространение на кучета. Животните няма да останат бездомни, готови сме да ги вземем в общинския приют и да се погрижим за тях, ако не ги вземе собственикът. Съоръжението може да се узакони с волята на заявителя. Не е късно да си подаде заявление, а общината ще съдейства да се узакони по най-бързия начин", обясни пред "България Днес" Илко Стоянов.

Кметът сподели, че обича животните и поощрява всяка фондация, която иска да направи приют по законов ред, за да се овладее популацията и да се гарантира правата както на животните, така и на хората. Стоянов посочи, че човекът, който държи незаконното съоръжение, е работил в общинския приют около месец като гледач на кучета, но не е проявил качества да покаже, че има отговорност или загриженост.

"Не идваше на работата и не поемаше никаква отговорност. От 7-8 месеца ми е известно за незаконната постройка след сигнали от жители, че кучетата, които са там, излизат навън и хапят хора", каза Стоянов.

Четете още

Убиха кучето, което пее Лили Иванова

Убиха кучето, което пее Лили Иванова

Мъченото куче Мечо проходи

Мъченото куче Мечо проходи

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама