Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14415798 www.bgdnes.bg

ВНИМАНИЕ, СТОПАНИ! Белки РАЗКЪСВАТ кокошки насред пладне!

Внимание, стопани! 

Пият кръвта на зайци и птици, без да се притесняват 

Белките се активираха покрай последните дъждове и наизлизаха от леговищата си, нападайки кокошки и зайци без свян дори и посред пладне.

За проблема алармираха пред "България Днес" потърпевши стопани на домашни животни от Северозападна България. Най-осезаем е проблемът с неканените гости в населените места, които се намират около по-големи водоеми и гори. Причината е, че тъкмо там белките правят своите домове, където създават и отглеждат потомството си.

Реклама

"Години наред използвахме капани за белките, които наричаме "клюси", с примамка, но те ги научиха и вече ги заобикалят. Промъкват се дори и през деня, а не както беше обичайно досега през нощта. Трябва зайчарникът и курникът да са толкова добре укрепени, че белката да няма шанс да влезе вътре. Още повече че само една вечер да забравиш отворена вратичката, и на сутринта гарантирано ще намериш мъртви животните, за които се грижиш", вдигат рамене хора от потърпевши къщи по поречието на най-дългата река у нас Искър и допълват, че домашни птици и яйца също стават храна за пъргавия и хитър хищник.

В последните седмици се разбива още един мит за косматия нашественик - че той не напада кокошки и зайци, които живеят близо до леговището му. Дълго време стопаните вярваха, че щом е свил гнездо в някоя дупка край изоставена постройка, мочурище, река или гора, в близост до домовете на хората, те няма да пострадат от набезите.

"Години наред белка живееше на метри от кокошарника и изпиваше кръвта само на пернати, които живеят по-надалеч, през няколко къщи. Докато една сутрин не заварих останала само една кокошка, успяла някак си да се спаси. Всички останали отидоха за вечеря на белката", разказват изпатили стопани.

Затова собствениците на кудкудякащи и дългоухи животни запретват ръкави и укрепват постройките за тях като същинско военно поделение с труден достъп и масивен бетон. Защото само елементарна мрежа в никакъв случай няма да спре изгладнелите опашати натрапници.

Четете още

Белки разкъсват зайци и кокошки
Белки разкъсват зайци и кокошки

Белки разкъсват зайци и кокошки

Белки душат по 20 кокошки наведнъж-
Белки душат по 20 кокошки наведнъж-

Белки душат по 20 кокошки наведнъж-

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама