Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14443331 www.bgdnes.bg

Внимание! Врани нападат хора

Птици родители бранят малките си 

Пазете си очите, не е проблем, ако ви клъвнат по главата, казват експерти 

Врани яростно нападат хора!

Сюжети като във филма на Алфред Хичкок "Птиците" вече са се разиграли на няколко места в страната почти по едно и също време, алармират читатели на "България Днес".

Атаките на птиците са бурни, но не са продължителни и имат своето обяснение, като експерти са категорични, че враните не водят война с хората.

Реклама

"Дойде онзи период в годината, когато гражданите се чудят дали враните не са се съюзили за война с тях. Валят постове в социалните мрежи от пострадали от вражеските атаки на враните граждани и мнозина задават въпроса "Какво се случва?". В този период от годината врановите птици, които обитават населените места (врани, сойки, свраки, чавки), отглеждат своите малки. Малките напускат гнездото много преди да могат да летят и щъкат по клони и сгради, при което често се случва да паднат. Има и един друг момент, че много от врановите малки са с деформирани по рождение крака заради боклуците от кофите, с които родителите ги хранят - метаболитни нарушения от непълноценната и вредна храна", обясняват от организацията "Дивите животни".

Оттам посочват, че когато някое от малките падне на земята, родителите самоотвержено го пазят от всичко, което би могло да представлява опасност, включително хората, които минават в близост.

"Нормално поведение е, врановите птици са родители, които могат да служат за пример на човеците. Атаките върху преминаващи същества от страна на врановите птици са яростни, но не са животозастрашаващи и елементарно съобразяване с обстоятелствата и пазене на очите би свършило идеална работа. Все пак градът не е изолирано място под похлупак, в което хората да се скрият от всичко живо, тук има и природа - животни и растения. Дори да клъвнат по главата или да "чукнат" темето ви с крака, прелитайки, не е чак голяма драма, изненадата е по-стряскаща. Не, враните не са се съюзили да нападат хора. Просто са добри родители, нищо странно и необичайно", добавят от организацията.

Четете още

Гларуси изядоха врабчетата

Гларуси изядоха врабчетата

Гарвани нападат хора
Гарвани нападат хора

Гарвани нападат хора

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама