Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14443843 www.bgdnes.bg

България и Германия разбиват мрежа за сексробини

Европол помага на службите при международната спецакция

Разследването е под надзора на Окръжната прокуратура в Добрич, тъй като жертви подават сигнала там

България и Германия разбиха международна мрежа за трафик на хора с цел сексуална експлоатация. Това стана при международна операция с участието на Европол, видя "България Днес" на официалния сайт на европейската институция.

Реклама

Разследването започва през лятото на 2022 г., когато у нас ченгетата в Добрич получават жалби от жертви на трафик на хора с цел сексуална експлоатация. Предварителното разследване е възложено на сектор "Трафик на хора" към ГДБОП. Впоследствие родната полиция разбира, че бандитите, които са под техния прицел, имат връзки с кримиконтингента в Хайлброн, Германия. Осъществява се връзка с германската полиция и прокуратура в Хайлброн. Разследването обаче остава под надзора на Окръжната прокуратура в Добрич, откъдето са и някои от жертвите, които подават сигнал за престъпната мрежа.

Хайлбронските ченгета стартират собствено разследване, което за няколко месеца дава резултат. Немските полицаи разкриват две организирани престъпни групи от български граждани - едната в Германия, другата у нас. Реално двете банди са едно, тъй като действат заедно и са зависими една от друга. В хода на разследването са събрани доказателства за принудително робство, телесни повреди чрез физически тормоз, склоняване към проституция и трафик на наркотици, предимно кокаин.

Заподозрените банди набелязват и набират уязвими българки, след което се свързват с кримиаверите си в Германия и ги транспортират до Хайлброн, където започват мъчението, заплахите и принуждаването жените да проституират. Когато разбират за всичко това, немските органите на реда се свързват с родната полиция и заедно решават, че трябва да се обърнат към Европол и Евроджъст.

Международните организации, които борят престъпността, се срещат с наши представители и такива от Германия и започват да мислят план за действие. В крайна смета двете страни започват координирани действия за по-нататъшно разследване и разкриване на престъпната дейност. Договарят се за изпращане на Европейска заповед за разследване.

В хода на съвместната операция с Европол и Евроджъст на територията на България, проведена преди броени дни, е задържан един от заподозрените, който се смята, че е от главатарите на бандитите. Извършени са пет претърсвания от служители на ГДБОП, които откриват стотици хиляди левове кеш, оръжия и списъци с данните на жертвите им.

Паралелно на територията на Хайлброн са задържани 4-ма кримигерои, извършени са три претърсвания, намерени и иззети са различни вещи и предмети - мобилни телефони, лаптопи, нелегални покер машини, хладно оръжие, пари в брой и множество златни накити. Идентифицирани са жертви на престъпната дейност и им е предложена закрила и помощ.

Реклама

В цялата операция вземат участие Евроджъст и Европол, ГДБОП, Главна дирекция "Жандармерия", специални операции и противодействие на тероризма и Окръжната прокуратура в Добрич и Министерството на правосъдието.

 Подобен случай и на Острова

Европол улеснява обмена на информация и предоставя разузнавателна и аналитична подкрепа на българските и немските ченгета. Европол също така осигурява координация между двете държави и финансова подкрепа на оперативните дейности, които се извършват на територията им. Само преди седмици Европол съдейства на България и Великобритания да разбият подобна група за трафик на хора с цел сексуална експлоатация. Тогава бяха задържани девет нашенци в Лондон, които ще бъдат съдени по нов британски закон - за временно робство.

Реклама
Реклама
Реклама