Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14673884 www.bgdnes.bg

Снежанка Мончева, бивш директор на Института по океанология: Боклуци от Украйна може да достигнат до плажовете ни

Солеността в Одеския залив е намаляла девет пъти, казва експертът 

Боклуци, нефтопродукти, метали и радиоактивни вещества може да достигнат до българското Черноморие след катастрофалното разрушаване на язовир "Нова Каховка" заради войната в Украйна.

Тази хипотеза разви пред "България Днес" проф. д-р Снежанка Мончева, бивш директор на Института по океанология към БАН, като уточни, че вероятността от екологична катастрофа в нашите води не е голяма и няма място за паника.

Реклама

"Като имаме предвид теченията в Черно море, е възможно опасни материали и боклуци да достигнат първо до Румъния, после до нас и да продължат към Босфора. Освен от силата на теченията това зависи и от метеорологичните условия. Дано вятърът бъде благосклонен и на наша страна, за да не достигнат до родните териториални води", обясни пред вестника Мончева.

Експертът поясни, че е в контакт с нейни колеги в Украйна, които са й предоставили тревожни данни. Солеността на Черно море в Одеския залив в момента е 2 промила, като нормалните стойности за морето са около 18 промила, т.е. намалението е девет пъти.

"Това е много голяма разлика и е повод за притеснение. Радвам се, че българските власти са взели веднага мерки и правят замервания. Засега резултатите сочат, че няма замърсяване на нашите води. Важно е да уточним, че край нашите брегове теченията са най-силни на 10-20 мили (бел. ред. - 18,5-37 километра) навътре в морето. Точно както преди време говорихме за плаващите мини и опасността от тях, и сега трябва да уточним, че боклуците също може да не достигнат българския бряг, а да преминат на разстояние", внесе яснота Мончева.

Крайбрежната ивица на България е с обща дължина от 378 километра. Родното Черноморие започва от нос Картал при държавната граница с Румъния и завършва при устието на Резовска река при границата с Турция.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама