Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14674116 www.bgdnes.bg

Бивш съдия осъди прокуратурата на 130 бона

За незаконно обвинение и разследване

Неговият колега Петко Петков получава близо 180 хилядарки обезщетение

Екссъдията Владимир Димитров осъди прокуратурата на 130 бона обезщетение за незаконно обвинение отпреди 15 години. Това става ясно от решение на Софийския градски съд.

Бившият заместник-председател на Военноапелативния съд бе подсъдим заедно с ексшефа на същия съд Петко Петков и още 6 души за съмнителен договор между тогавашното Министерство на държавната администрация и административната реформа (МДААР) и Военноапелативния съд. Преди години Петров закова прокуратурата за близо 180 бона обезщетение.

Реклама

Договорът бе по изпълнение на проект по Оперативна програма "Административен капацитет" (ОПАК) за над 730 хилядарки. Парите бяха отпуснати за изграждането на информационна система за прозрачност във военните съдилища.

Мащабният проект не видя бял свят, тъй като в самото началото беше прекратен от прокуратурата, която започна разследване за измама. Градският съд първоначално призна всички подсъдими за виновни, но не ги наказа заради изтекла давност, тъй като проектът е от 2008 г., а обвиненията са повдигнати малко след това. Основната част от обвиненията беше свързана със сключени договори с експерти без обществени поръчки. От държавното обвинение твърдяха, че има изготвена документация от съда, която е със задна дата, но това не е доказано към настоящия момент. Предстои тепърва прокуратурата да се бори да го докаже пред следващите инстанции.

След първоначалната осъдителна присъда идва и оправдателна няколко години по-късно. През 2020 г. апелативните магистрати в столицата оправдават всичките осем подсъдимите и тогава прокуратурата не протестира. Тоест всичките заедно с Димитров и Петков са окончателно оправдани.

В мотивите си Апелативният съд в София приема, че Димитров изобщо не е длъжен да провежда процедури с обществени поръчки, тъй като това не се прилага за проекти, които са възложени и изцяло финансирани от международна организация. Столичните магистрати припомнят и, че са възстановени изцяло всички пари с лихвите и няма никакви материални щети.

След окончателното оправдаване Димитров пуска иск в Софийския градски съд за 250 000 лева обезщетение за незаконните обвинения срещу него. В иска към съда екссъдията пише, че разследването и процесът са продължили 6 години. През цялото това време се чувствал унизен и притеснен, кариерата му на магистрат е унищожена и е публично опозорен с разгласяването на случая. Засегнати са чувството му за чест и достойнство на човек и офицер, който безупречно изпълнява служебните си задължения и многократно е награждаван, като изрично подчертава, че за съдиите има завишени изисквания за почтеност и това допълнително засяга честта му след като обвиненията стават публични.

Димитров описва пред Софийския градски съд и професионалните и финансовите трудности, които има заради временното му отстраняване от длъжност. Това кара бившият съдия сам да напусне правосъдната система, за да може да издържа и себе си и семейството си като адвокат. По този казус Димитров осъди ВСС (виж карето).

Реклама

Показания по делото за обезщетението дават двама бивши колеги на Димитров, които свидетелстват колко притеснен е бил, че му е повдигнато обвинение, че професионалният му авторитет е сринат, както и че няма да може да се прехранва, защото колегите го избягвали и му било трудно да намира клиенти като адвокат. Бил гневен и заради публичността на процеса и от това, че обвиняемите били третирани едва ли не като вече осъдени, а не като подсъдими. Тоест презумпцията за невинност не била налице по време на скалъпения процес.

Софийският градски съд уважава част от иска на Димитров за 250 бона, а именно осъжда прокуратурата да плати на ексмагистрата обезщетение в размер на 130 хилядарки. Това е само на първа инстанция и предстои делото да продължи пред Апелативния съд в столицата.

 Заковава и ВСС

През 2015 година Владимир Димитров осъжда Висшия съдебен съвет за близо 20 000 лв. обезщетение за неимуществени вреди заради незаконно отстраняване от длъжност. Решението е на Върховния административен съд и е окончателно. Сметнато с всички обезщетение и на Димитров и на Петков общата сума, която получават от правните институции е над 300 хиляди лева.

Реклама
Реклама
Реклама