Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14691186 www.bgdnes.bg

Холера, салмонела и хепатит плъзват из Черно море

Проби, взети от плажовете в Одеска област, показват наличието на салмонела и други патогени, които предизвикват чревна инфекция

Епидемия от холера, салмонела, хепатит и чревни инфекции по бреговете на Черно море. Такива са опасенията на здравните власти в Украйна след взривяването на язовирната стена на язовир „Нова Каховка“, съобщава Би Би Си Русия.

Реклама

Здравните власти в Украйна съобщават за повишена микробиологична активност по повърхността на черноморската вода в Одеска област. Плажовете там са затворени от няколко дни. Издадено е и предупреждение да не се консумира черноморска риба и други морски дарове. Унищожени са над 200 кг риба, защото не е отговаряла на санитарните изисквания.

Екологичната инспекция в Украйна регистрира значителни промени в химичния състав на пробите от морската вода на Одеското крайбрежие на 10 юни. Солеността на водата там е почти три пъти по-ниска от нормалната, а съдържанието на желязо е 3-5 пъти по-високо. Четири дни по-късно ситуацията в района не се е променила съществено.

„Най-голямата заплаха е, че водата е отнесла огромно количество битови отпадъци от 15 хектара сметища в района. Въпросът е колко силна е токсичността. Трябва да се направят допълнителни анализи за хербициди и пестициди или дали има излишък от токсични вещества от минерални торове, защото тези вещества оказват натиск и могат да причинят смъртта на рибите и живите организми“, каза Михайло Хорев, бивш зам.-министър на екологията и природните ресурси в Украйна.

Проби, взети от морската вода на плажовете в Одеска област след взривяването и разрушаването на язовирната стена на „Нова Каховка“ в Украйна, показват наличието на салмонела и други патогени, които предизвикват чревна инфекция. Това обяви по време на брифинг Павел Буланович, началник на отдела по екология на Одеската областна военна администрация, читиран от РБК-Украйна.

„Зад микробиологията има предупреждение. Днес са открити три проби, съдържащи салмонела и патогени на чревни инфекции“, заяви Буланович и призова местното населението да не посещава плажните ивици и най-вече да не плуват в морето, както и да не консумират морски дарове.

Властите в Румъния също са притеснени. Те очакват черноморската вода в курортните градове Сулина, Наводари, Констанца, Ефорие и Мангалия да не става за къпане след около десетина дни. Всичко зависи от теченията и скоростта на вятъра, твърдят експертите.  

Реклама

Родни екоактивисти пък се опасяват, че замърсената вода ще достигне родното Черноморие точно в разгара на летните отпуски (през юли). В социалните мрежи вече има паника – майки се притесняват дали да заведат децата си на море у нас.

Вчера министърът на околната среда и водите Юлиан Попов увери, че няма причина за паника.

„Морето е чисто, всички могат да се къпят. Могат да бъдат спокойни, че ако се случи нещо, ще бъдат предупредени“, посочи министърът.

Във връзка с бедствието Министерството на околната среда и водите засили мониторинга, проследявайки въздействието върху Черно море на водите по течението на Днепър. Данните от мониторинга показват, че към момента не са констатирани превишения по наблюдаваните показатели – петролни продукти, метали, радионуклидите цезий-137 и тритий, предаде bTV. 

Засега замърсяване има само в района на Одеса, а Министерството на околната среда и водите е възложило математическото моделиране на потенциалното разпространение на разлива към българската част на Черноморието. Министерството на туризма от своя страна потвърди, че всички плажове по българското Черноморие са в готовност за своевременна реакция при евентуално замърсяване на водите.

Четете още

Снежанка Мончева, бивш директор на Института по океанология:  Боклуци от Украйна може да достигнат до плажовете ни

Снежанка Мончева, бивш директор на Института по океанология: Боклуци от Украйна може да достигнат до плажовете ни

Крим отново без електричество заради паднал далекопровод
Крим отново без електричество заради паднал далекопровод

Крим отново без електричество заради паднал далекопровод

Реклама
Реклама
Реклама