Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14699629 www.bgdnes.bg

Пазарлък за разменените бебета

"Шейново" получи исковете за по 300 бона

Ще поискаме съответните експертизи и ще представим нашите аргументи, казва директорът на болницата Румен Велев

"Шейново" получи исковете от двете майки на разменените бебета за по 300 бона. От АГ-то са готови да платят, но и да обжалват, ако Темида реши да остави сумата такава. Пазарлъкът предстои.

Реклама

"Получихме съдебните искове и очакваме процедурата. Родителите си имат техните искания и ще представят своите доказателства, но ние сме в правото си да обжалваме и да поискаме съответните експертизи. Склонни сме да платим обезщетение, но само съдът може да реши какво да е то. Това е работата му - да прецени на чия страна аргументите са по-силни и дали и какво обезщетение ще трябва да платим." Това сподели пред "България Днес" директорът на Шейново Румен Велев.

В момента предстои формална процедура. "Шейново" трябва да отговори на Софийския районен съд и да изложи своето мнение по казуса. От болницата трябва да напишат с коя част от иска са съгласни, с коя не са съгласни и чак тогава, след всички тези формалности, съдебният процес ще стартира. Очаква се това да е съвсем скоро, тъй като има задължителен срок, в който от АГ "Шейново" трябва да отговорят на Темида.

Когато делото започне, от болницата ще поискат различни експертизи. Очаква се да бъдат разгледани и камери, тъй като адвокатът на "Шейново" Вили Костадинова пледира, че не може да се докаже, че бебетата са разменени в самата болница. Именно записите от камерите би следвало да потвърдят кой е направил тази сериозна грешка. С тези си думи адвокат Костадинова намеква, че не изключва двете жени нарочно да са си разменили бебетата и да получат по някой лев. Този коментар втрещи и двамата адвокати на пострадалите семейства - адвокат Стойков и защитника на Севда Михайлова Тодор Мангъров. И двамата юристи изразиха възмущението и недоумението си от появилата се версия, с която болницата се опитва да прехвърли отговорността на майките.

Малко след като случаят нашумя, от "Шейново" поеха отговорност и даже имаше трима души дисциплинарно наказани. Седмици по-късно сякаш от АГ-то се отметнаха от думите си, което изуми обществеността.

Според адвокатите на потърпевшите родители новата позиция на болницата е само и единствено шиканиране, за да се забавят процесът и разследването, което уж е на път да приключи.

"Технически е невъзможно бебетата да са разменени някъде другаде освен в самата болница. Участието на замесените медицински лица вече е доказано. Имаше и наказани. Новите версии сега се пускат, защото от болницата отказват споразумение и искат делото да се точи дълго в съда. Процесът ще тече минимум 2 години, ако не и повече", категоричен е адвокат Мангъров.

Реклама

Оказва се, че щом стъпят в съдебната зала, защитниците на болницата ще пледират, че има съпричиняване, тъй като майките по всяко време са можели да сравнят номерата на гривните, които се носят в родилното. Един вид ще се опитат да прехвърлят вината на самите родилки, вместо да поемат отговорност, както направиха в началото.

Припомняме, че прецедентът с разменените бебета разтърси страната в края на декември миналата година. Истинската драма в АГ "Шейново" започва, когато една от майките се усъмнява, че детенцето не е нейно, след като го гледа вече два месеца. Родилката не вижда никаква визуална прилика на момиченцето нито със себе си, нито с мъжа си. Това кара жената да направи ДНК тест на бебенцето и най-големите й страхове се оказват истина - детето е чуждо! Когато се отърсва от ужасяващото разкритие, младата жена сигнализира на софийската болница, където е родила. От АГ-то започват моментална проверка и установяват грешката, която са направили. Установено е, че номерът на гривничката, която се поставя на детето при раждане, не съответства на номера на майката. Така се прави заключението, че две бебета, родени по едно и също време, са разменени и са дадени на грешните родители. След известно време майките се срещнаха и си размениха бебетата пред погледите на техните адвокати в офиса на единият от защитниците.

Според Стойков делото ще стартира през октомври, след като минат всички тези формални процедури, каза пред "България Днес" юристът. Двамата адвокати са готови да стигнат до Страсбург, ако българският съд не е на тяхното мнение.

Четете още

РАЗВРЪЗКА! Започва делото за разменените бебета

РАЗВРЪЗКА! Започва делото за разменените бебета

Мотаят разследването за разменените бебета

Мотаят разследването за разменените бебета

Реклама
Реклама
Реклама