Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14741575 www.bgdnes.bg

Извадиха най-трудната за хващане риба от Марица

Расперът е дълъг 85 сантиметра и тежи над 6 кг 

Распер гигант, който има славата на една от най-трудните за хващане риби, бе изваден от водите на река Марица.

Големият удар е на 34-годишния пловдивчанин Ивелин Гановски, а с трофея се сдобива привечер на 11 юни, когато атакува със спининговата въдица.

Реклама

"Реката беше с нормално ниво и бистър цвят. Изредих доста примамки, но все без успех. Нянмаше никаква активност по повърхността, което до известна степен ме смути, но аз не губех надежда. Сложих 5-сантиметров воблер и чудото стана! Удари на метри от мен. Имах перфектна видимост и всичко се разви светкавично пред очите ми", разказва Гановски пред официалния сайт на НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България".

"Драсна силно навътре, буквално запали аванса на макарата. Борбата беше изключително ожесточена, с мощни тласъци и ефектни скокове. Но сравнително бързо рибата се умори. След 3-4 минути започна да губи съпротивителни сили и го притеглих към брега. Накрая държах в ръцете си прекрасен распер, с дължина 85 см и тегло 6,1 кг. Мой линчен рекорд!", споделя още за успеха си майстор въдичарят.

Расперът е наричан още харамия (Aspius aspius) и е вид лъчеперка от семейство шаранови. Видът не е застрашен от изчезване и затова може да се лови. Разпространен е в почти цяла Европа, както и в източните части на Азия. На дължина расперът достига максимално до 1,2 метра, а теглото му е най-много 9 килограма. Продължителността на живот на този вид риба е около 11 години.

След снимките за спомен Ивелин освобождава трофея и го връща на свобода, както прави с всяка друга уловена риба по време на неговите излети по Марица.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама