Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14783296 www.bgdnes.bg

ДАНО ОЦЕЛЕЕМ! Минималната пенсия става 523 лв., токът поскъпва с 5%

Промените от 1 юли 

Парното няма да повишава цената си поне година 

Минималната пенсия се увеличава от 467 на 523,04 лева. Това е една от големите промени, които ще настъпят в живота на българина точно в средата на годината - 1 юли.
Ръстът на парите за най-възрастната част от населението ни е 12 на сто, като със същия процент ще бъде увеличен размерът и на най-ниската пенсия у нас - социалната за старост. Заплащането се определя от правителството и от 1 юли ще се увеличи от 247 на 276,64 лв. С нея ще се увеличат и други пенсии, които са обвързани с размера, както и някои добавки.
Важно уточнение е, че ще се увеличат всички пенсии, отпуснати до 31 декември 2022 г. без ограничените от тавана, който остава 3400 лв.
Увеличение ще има и при социалната пенсия за инвалидност, която варира между 130 и 160% от социалната, като процентът зависи от степента на увреждане. Друга пенсия, обвързана със социалната и която също ще нарасне от 1 юли, е тази за гражданска и военна инвалидност.
Министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова коментира, че е гарантирано и изплащането на социалните помощи, които бяха увеличени значително от 1 юни заради повишаването на линията на бедност. Преди те бяха равни на петкратния размер на гарантирания минимален доход - 375 лв. От началото на юни стойността на помощите е трикратният размер на границата на бедността - 1512 лв.
Редом до добрите новини за социалните плащания от държавата стана ясно, че между 4 и 5% ще поскъпне токът за бита от 1 юли.
Причината за повишението е включването в микса на по-скъпо електричество от ТЕЦ "Марица изток 2", разпоредено със заповед на бившия енергиен мистър Росен Христов. Това заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов, след като взе участие в енергийния форум "Зелена трансформация".
Все пак Иванов обеща, че регулаторът няма да променя цената на парното в следващите 12 месеца, което е глътка въздух за изстрадалия от високи сметки и различен тип битови плащания българин.

Четете още

Мария Статулова за актуализацията от 1 юли:  Новите пенсии са подигравка с хората

Мария Статулова за актуализацията от 1 юли: Новите пенсии са подигравка с хората

КОШМАР! Баща без око мизерства с трите си деца

КОШМАР! Баща без око мизерства с трите си деца

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама