Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14831535 www.bgdnes.bg

Йоана е с парализа, но е №1 в плуването

10-годишното дете първо победи страха си от водата, а после спечели турнир 

Йоана е най-добра в плуването сред децата с увреждания във Варна.

Борбеното момиченце е само на 10 г. и страда от детска церебрална парализа, но въпреки това показа, че няма невъзможни неща, а напротив, волята й е по-силна от болестта. Йоана спечели златен метал в първия национален турнир за деца с увреждания в морския град.

Реклама

"Много се гордеем с това момиче! Победата на Йоана е в категория "Демонстративно плуване", на което няма определен стил или помощни средства, но се гледа бързината. Справи се отлично, а с времето, за което мина разстоянието от единия до другия край на басейна, се отличи много сред останалите", с гордост разкрива пред "България Днес" треньорът на борбеното момиче Милен Фиданов. По думите му 10-годишната плувкиня за пръв път взима участие в подобен турнир и не е очаквала да победи. Йоана тренира само от година, но прогресът й е огромен и всички се радват на успехите й.

"С Йоана тренираме повече от година, като в началото плуваше само в малкия детски басейн, защото имаше страх от водата, и задължително бях вътре с нея. Не мога да повярвам как след няколко месеца тренировки преодоля тревогите си и успя да постигне толкова много", споделя Милен, който тренира деца с увреждания от 4 години.

Въпреки че на Йоана не й е лесно, тренира 3 пъти седмично и мечтае да стане професионална плувкиня. Тренировките много помагат на борбеното момиче с парализа, за да се чувства много по-добре.

"Подготвям различни адаптирани тренировки за Йоана спрямо нейните възможности, тъй като при всяко дете с увреждане е строго индивидуално. Ако едно дете, което е в норма, постига резултати за две тренировка, то малчуганите със затруднения успяват чак след 20-25 тренировки", разказва Фиданов. По негови думи целта му е националният турнир да се провежда всяка година, за да може да се даде поле за изява на повече деца с увреждания.

Желаем още много успехи на малката плувкиня.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама