Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14889879 www.bgdnes.bg

Шофьор наказан с глоба за убита на пътя майка

Син осъди прокуратурата за 10 бона за нескопосано разследване

 Скандално!

Обвинителите поддържат тезата, че може да не е умряла от сблъсъка

Син осъди прокуратурата на 10 бона за нескопосано разследване за смъртта на майка му, която загива, след като е пометена от шофьор в Ракитово. Това става ясно от решение на магистратите в Софийски градски съд.

През 2017 година, докато жената пресича път в село Ракитово, е пометена брутално от шофьор. Пенсионерката полита във въздуха и при падането си удря главата в асфалта. Веднага е откарана в болницата във Велинград с тежка черепно-мозъчна травма. Водачът е тестван за алкохол и наркотици, но и двете проби са отрицателни. Кръвните му изследвания също са чисти. Мъжът е арестуван, но впоследствие пуснат с мярка за неотклонение подписка. В това време жената уж се подобрява в болницата и след по-малко от месец е изписана. Само няколко дни по-късно пенсионерката умира в дома си.

Реклама

Тогава шофьорът е подпукан и изпратен на съд за причинена смърт по непредпазливост. В хода на делото се случва нещо нечувано до този момент.

Прокурорът изневиделица решава, че вече не иска да поддържа повдигнатото обвинение. Иска подсъдимият да бъде осъден за причинена по непредпазливост комплексна средна телесна повреда, тъй като не била доказана връзката между смъртта на жената и уврежданията от катастрофата. Така шофьорът е освободен от наказателна отговорност и минава между капките само с глоба.

Синът на жертвата завежда частичен иск от 30 000 лева в Софийския градски съд (СГС), част от претендираното от него обезщетение от 150 000 лева за неимуществени вреди от бездействието на разследващите да поискат аутопсия на жертвата. Това от своя страна довежда до неефективно разследване и неразкриване на виновника за смъртта на майка му. Това смятат почерненият син и неговият адвокат.

Пред Темида мъжът разказва, че веднага след смъртта на майка му е уведомил и устно, и писмено разследващия полицай, като уведомлението е внесено и в прокуратурата във Велинград. Никой обаче не предприема действия, за да бъде извършена аутопсия на починалата и да се докаже, че причина за смъртта й са уврежданията от катастрофата.

В мотивите към окончателната присъда, с която подсъдимият шофьор само е глобен за причинената средна телесна повреда, се казва, че е "възможно смъртта да е настъпила по най-различни причини, а доказването на основната причина се осъществява категорично само с извършване на аутопсия, каквато не е направена". Но тогава съдът във Велинград не смята за нужно да попита и да се замисли, защо не е направена аутопсия и кой е отговорен за тази фатална грешка в разследването.

Софийският градски съд заковава и прокурорите, и тамошната Темида за безхаберие. Столичните магистрати пишат, че прокуратурата не е изпълнила конституционните си задължения да ръководи разследването и да упражнява надзор над провеждането му. По делото за обезщетението, интересен факт се появява на бял свят. Става ясно, че по време на разследването за смъртта на жената е назначена експертиза, която първоначално заключава и без аутопсия, че жената е починала именно от причинените травми от катастрофата. Вече в съдебно заседание обаче вещите лица заявяват, че не поддържат заключенията и смятат, че трябва да бъде изготвена нова експертиза, тъй като не са се запознали с историята на заболяванията на пострадалата, не са проверили и медицинската документация, тъй като не била представена от разследващите. Никой не разбира какво общо имат някакви заболявания с това, че жената загива от черепно-мозъчната травма от тежкия удар. Именно следващата експертиза заключава, че няма как при наличните доказателства да се твърди категорично, че жената е починала заради травмите си от катастрофата, и тогава казват, че без аутопсия всичко е кауза пердута.

Реклама

Градският съд посочва в решението си, че разследващият полицай и наблюдаващият прокурор е трябвало да предоставят всички документи на експертите и без тях не е трябвало да бъде прието първото им заключение. С няколко думи никой не си е свършил работата, както се очаква.

На делото за обезщетението показания дава единствено племенникът на ищеца, който казва, че чичо му е приел много тежко, че виновният за смъртта на майка му е оневинен. Обвинявал държавата, че не си е свършила работата, защото бил убеден, че е трябвало да бъде направена аутопсия, и бил отчаян, защото истината ще остане неразкрита. Точно това се случва в крайна сметка.

Сега прокуратурата най-вероятно ще обжалва пред Апелативния съд в столицата, но запознати със случая смятат, че решението на всички инстанции ще бъде същото. Даже може и обезщетението да бъде увеличено, затова смятат, че е възможно прокуратурата да не обжалва, а да плати.

Ирония

В дните около катастрофата, която в крайна сметка отнема живота на жената, се провежда операция "Европейски ден без загинали на пътя".

Спаси животи! Това е мотото на тогавашната кампания на Пътна полиция в България. Инициативата е на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция. Целта бе да се обърне внимание на водачите да са по-внимателни на пътя. Очевидно тези кампании и организации не помагат, поне не и у нас, защото всеки ден сме свидетели на трагични катастрофи с фатален край.

Реклама
Реклама
Реклама