Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14890209 www.bgdnes.bg

Метеорът летял 200 пъти по-бързо от звука

Метеорът, прелетял над България, е с размери от няколко сантиметра. Той се се е движел със скорост от 72 километра в секунда, или 200 пъти по-бързо от звука. Бил е наблюдаван от териториите на още две страни освен България и Румъния - Сърбия и Северна Македония.

Пръв гл. ас. Георги Латев от БАН проследява съобщенията на колегите си за прелитащото космическо тяло. Пътят му е бил България - Румъния и е наблюдаван поне 3-4 секунди.

Реклама

"Траекторията му изцяло е била над България, като е пресякъл река Дунав - заяви Латев пред БНТ.

"Посоката е в направлението Вълчидрън - Лом. В това направление се е движело тялото. Неговото снишаване е станало над Видин или Румъния, където вече след последния взрив, който е настъпил, тялото се е взривило в атмосферата. В този смисъл да се каже, че метеорът е паднал, не е много правилно, защото той не е стигнал Земята изобщо", заяви Пенчо Маришки от БАН.

Годишно над Земята падат между 25 000 и 30 000 космически тела, които тежат общо около 100 тона. Между 6 и 12 от тях са с големината на пералня. Астрономите не са на едно мнение за големината на снощния.

"Големината му е някъде от размера на зарче за игра на табла", заяви гл. ас. Георги Латев.

Над България има пет регистрирани случая на паднали метеорити - последният е през 1966 година над Свищов и носи името Павел. Преди 8 години жители на Карлово и Сопот твърдят, че са видели метеорит. Според очевидците той е паднал в посока Средна гора, но така и никой не намери следи от него. А 10 години след падането на гигантския - 20-метров метеорит над руския град Челябинск продължава намирането на малки отломки. Тогава той причини сериозни щети и бяха ранени над 1000 души.

Четете още

Метеор прибрал първия ни космонавт
Метеор прибрал първия ни космонавт

Метеор прибрал първия ни космонавт

Метеори по Дунава, комети в Черно море

Метеори по Дунава, комети в Черно море

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама