Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14897518 www.bgdnes.bg

Топ 5 на водопадите в България, които трябва да посетите

Топ 5 на най-красивите и вземащи дъха водопади у нас, които трябва да посетите. Хем разходка из природата, хем ще пазите тези моменти и спомени у Вас за цял живот, а и някоя друга снимка все пак.

На първо място ще Ви предложим, не кой да е, а Райското пръскало. Това е най-високият водопад на Балканския полуостров. Намира се в Стара планина, под връх Ботев, в Национален парк Централен Балкан и в природния резерват Джендема. 

Реклама

Висок е 124,50 метра, прекрасният водопад събира води от снежните преспи, разположени под върха, които образуват река Пръскалска. В подножието му се намира хижа Рай. До хижа Рай може да се стигне за около 4 часа по маркирана пътека, която започва от местността Паниците край град Калофер. Прехода си струва!

На второ място слагаме Крушунските водопади, наричани още Маарата - най-голямата водна каскада. 

Намират до село Крушуна, община Летница, област Ловеч. Това е най-голямата в страната водна каскада. Главният водопад е висок 20 метра, от него се образуват още няколко. Извира от пещера. В близост се намира и прочутата Деветашка пещера. Има еко-пътека, по която може да се разгледате водопадите подробно. Екзотично, красиво и свежо, мястото е отлично за релакс.

На трето място се нарежда Бачковският водопад, който Ви предлагаме да посетите, а после може да се отбиете и до манастира. 

Висок е около 10 метра, водопадът има множество ръкави и разклонения. Намира се в резервата „Червената стена“ в Западните Родопи. До него се стига за около 20 минути по удобна пътека, която започва от Бачковския манастир и води към хижа Марциганица. Дръжте лявата страна на пътеката.

На четвърто място идва Боянският водопад, който се намира и най-близо до столицата. 

Реклама

Висок около 25 метра, водопадът се вижда дори от южните квартали на София. Намира се в планината Витоша. До него се тига най-лесно през Копитото – за около час и половина по равна пътека, но последната отсечка, която се спуска към водопада, е стръмна и опасна. Може да минете и по долината на Боянска река, като тръгнете от квартал Бояна. Това е по-дългият, но и по-безопасен маршрут.

На последно място в класацията, но не и на последно място по красота Ви предлагаме да се покатерите до любимият водопад на Иван Вазов. Става въпрос за водопад Скакля. 

Висок около 80 метра, водопадът се намира в Искърското дефиле, в близост до гара Бов, която е на 51 км. от София. Достига се с кола и влак до гара Бов, а след това по еко пътека за около 2 часа.

 

Четете още

5 начина как да протакате работната седмица

5 начина как да протакате работната седмица

ТОП 3 най-добри домашни лека след слънчево изгарянe

ТОП 3 най-добри домашни лека след слънчево изгарянe

Реклама
Реклама
Реклама