Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14968352 www.bgdnes.bg

Маймуни се разхлаждат под климатик

Къпят носорога Чико по два пъти на ден заради якия пек

Елена ДРЕМОВА

С климатици охлаждат маймуните в Зоопарк Бургас.

В летните горещи дни всеки търси начин, за да свали температурата около себе си. Въпреки това животните в зоологическата градина залагат на най-сигурния метод, а именно да търсят хладнина под климатика.

"Истината е, че правим всичко възможно, за да може животните да се чувстват добре. Особено в жегите през последните седмици. За всяко едно от създанията търсим ефективен начин, за да се разхлади. Лемурите, капуцините и мармозетките посрещат посетителите под климатик", сподели пред "България Днес" управителят на зоопарка в морския град Кръстьо Дъбов. По думите му служителите всеки ден през лятото хранят животнинките с ледени близалки.

Реклама

"Забавлението, което правим с ледените близалки, хранейки обитателите на зоопарка, е много интересно за посетителите. Истинско шоу! Но това е все едно човек да изяде един сладолед. За момента разхлажда много добре, но след малко жегата отново идва", убеден е Дъбов, които не спира да търси други начини, за да намали жегата.

За още по приятен ефект, на територията на целия зоопарк действа оросителна система, която в най-горещите часове пръска вода от сондаж с температура 10-12 градуса.

"При полярните вълци ситуацията също е много интересна. Тъй като им е много горещо, хищниците са си открили чудесно място за релакс. Крият се от жегата под една асма и не мърдат оттам. Ако можехме, бихме ги закарали на плаж", шегува се управителят на зоопарка.

И животните в софийската зоологическа градина страдат от жегите. Големите котки - лъвове и тигри са се изпокрили на сянка, въпреки че поносимостта към жегите е в кръвта им. Носорога Чико го къпят по два пъти на ден заради яркия пек. А маймуните ги разхлаждат със сладолед - плодов според диетата им.

Четете още

Две слоници стават столичанки

Две слоници стават столичанки

Лешоядът Фердинанд живее втори живот

Лешоядът Фердинанд живее втори живот

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама