Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14975964 www.bgdnes.bg

Ерата на пилона - обединител или разделител?

Тонове бетон и арматура за милиони вкарани в постаментите за знамена 

Огромни пилони с българското знаме никнат в различни краища на България. Мода, закъснял или комерсиален патриотизъм? Обединител в смутни времена за разединените българи? Или разединител?

Броени дни преди откриването на пилон Рожен подобно съоръжение щръкна в Ямбол. Официалната церемония обаче ще се състои през септември. Градът издига знамето на България на 55 метра височина, хвалят се от община Ямбол. Знамето е с размери 11 на 18 метра и се развява на 55-метровия пилон над Ямбол, разположен на хълм Боровец, най-високото място в града.

Реклама

"Идеята за поставянето на знамето е от 2022 година и Ямбол е първият град в България, който издига националния ни трибагреник на такава впечатляваща височина", казват още от общината. По думите им историята на българското знаме има специално значение за Ямбол, защото идеята за създаването на първообраза на националния трибагреник принадлежи на известния български патриот Иван Параскевов, а изработването и извезването му е дело на неговата дъщеря Стилияна Параскевова.

Знамето ще служи за постоянно напомняне за приноса на създателите му - нашите предци, и за гордостта, която трябва да изпитваме към тяхното родолюбиво дело, добавят още от общината.

Отложеното официално издигане на знамето за наесен изолира Ямбол от всенародния поглед, отправен към пилон Рожен. На неговото откриване трябваше да пее естрадната прима Лили Иванова, но след като се появиха кадри на разораните Роженски поляни и огромното възмущение в социалните мрежи и в медиите, певицата отмени планираното участие за тържественото откриване на 111-метровия пилон - най-високия в целия Европейски съюз.

Традиционно съборът на Рожен, а и паралелното на него начинание с пилона събра множество привърженици на трите постигнати цели: най-високото знаме на пилон в ЕС; флага, поставен на най-висока надморска височина в света (1430 м); 14-и по височина в cвeтa.

Президентът Румен Радев се присъедини към събора в Родопите, а след издигането на огромното знаме с размери 40 на 25 метра беше дадено начало на всенародни тържества с гайди, кукери, народни песни и кръшни хора.

Реклама

"Водени от завета на нашите деди и дълга ни пред идните поколения, ние заставаме заедно, за да издигнем високо българския флаг. Толкова високо, колкото не сме дръзвали дори да го видим в мечтите си. И най-вече да го издигнем високо вътре в сърцата си. Днес ние казваме "не" на нихилизма и безродието, които катастрофираха в своето безчестие с опитите си да охулят и сломят тази инициатива", посочи държавният глава на церемонията.

Фондация "Наследство в бъдещето" на Симеон Караколев, стояща зад проекта за пилон Рожен, през 2016 г. даде възможност на хиляди българи да отнесат в домовете си частица от най-големия български флаг от Националния събор Рожен.

Рекордно голямото знаме е превърнато в точно 11 100 български национални флага и те са раздадени безплатно. Инициативата е част от Дни на българския фолклор в София и е организирана в партньорство със Столична община.

Въпросното знаме е най-голямото у нас с рекордните размери 21 на 320 метра, площ 7 000 кв. м и тегло от близо 1 тон. Изработването отнема повече от два месеца, а конците, използвани за направата му, тежат повече от 25 кг и са дълги над 35 км.

Този проект се пресъздава 3 пъти по време на събора на Роженските поляни - през 2015, 2016 и 2019-а.

През 2016 г. отново Караколев и неговите хора изграждат край Разлог 40-метров пилон и върху него е закачено българско знаме с дължина 35 метра. Конструкцията е с общо тегло 70 тона, от които фундамент 64 т и метален пилон с тегло 6 т.

Националният флаг се развява за събора "Ирин-Пирин" и е дарен от фондацията на Караколев на община Разлог, за да радва жителите и гостите на пиринския край.

Четете още

20 бона за шатра на Рожен!

20 бона за шатра на Рожен!

(ВИДЕО) Вижте как откриха Пилон Рожен!

(ВИДЕО) Вижте как откриха Пилон Рожен!

Започнаха да забиват пилона на Рожен (ВИДЕО)

Започнаха да забиват пилона на Рожен (ВИДЕО)

Американци ни ПРЕЦАКВАТ пилона в Рожен

Американци ни ПРЕЦАКВАТ пилона в Рожен

Реклама
Реклама
Реклама