Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/15012141 www.bgdnes.bg

ВНИМАНИЕ! Сметката за парно може да скочи два пъти

Изравнителната сметка за парно в столицата, която вече сте получили, може да бъде увеличена още на два пъти.

Топлинният счетоводител с най-много клиенти в София - "Техем", вече е изпратил изравнителни сметки на своите абонати, но клиентите, които плащат равни месечни вноски, може да имат разлики спрямо това, което ще получат като изравнителна фактура от "Топлофикация София".

Реклама

Първата причина е, че изравнителните сметки тази година са без ДДС по изрично искане на "Топлофикация София". Това е направено заради данъка върху добавената стойност (ДДС), който в отчитания период имаше две стойности - 9 и 20 процента.

Следващите фактури трябва да бъдат готови около 15 август, но дори и след тази дата има възможност сметката да нарасне. Втората причина за възможна финансова брадва е, че до 31 август комшиите ни, които не са осигурили достъп за засичане на топломерите и водомера за топла вода и им е начислена пълна мощност на радиаторите, могат да поискат дата за отчет.

"Това означава корекция на сметките на всички останали клиенти в сградата", обяснява Милена Стоянова, управител на "Техем".

Отоплителният сезон 2022/2023 е бил по-кратък в сравнение с предходния период на отопление и с по-високи средни температури, но цената на топлинната енергия се е увеличила, посочва "Техем". Последният отоплителен сезон е бил 172 дни, докато предишните два са продължавали 196 и 183 дни. Среднодневната температури сега е била 5,61 градуса, докато година по-рано е изчислена на 4,82 градуса.

Данните на компанията за изравнителните сметки на нейните клиенти в София сочат, че 55 на сто от тях имат право на суми, които трябва да им бъдат възстановени. На 45 на сто от абонатите са начислени суми, които трябва да доплатят.

Най-много (22%) от клиентите, на които са възстановени суми, имат право да получат между 10 и 99 лева без ДДС. Право на възстановяване на суми в размер на между 100 и 249 лв. без ДДС имат 16% от абонатите, а 19% от тях трябва да доплатят между 10 до 99 лв. без ДДС.

Четете още

Антон Радичев ПАК СКОЧИ на "Топлофикация" и отсече: Не е редно да плащаме, ако нямаме радиатор

Антон Радичев ПАК СКОЧИ на "Топлофикация" и отсече: Не е редно да плащаме, ако нямаме радиатор

Порнофурия мръзне на спукано парно

Порнофурия мръзне на спукано парно

Реклама
Реклама
Реклама