Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/15020950 www.bgdnes.bg

Виктор Стоянов, председател на фондация "Македония": РСМ вербува и албанците в страната във войната срещу България

Полицаи умишлено отклонявали коли с фенове на "Левски" към проблемния квартал "Чаир"

КОЙ Е ТОЙ

Виктор Стоянов е председател на Фондация "Македония". През 2022 г. е обявен за заплаха за националната сигурност на РС Македония заради брошури с лика на Гоце Делчев. Това научава на граничен пункт Гюешево, където е задържан за 6 часа и оглавява по-късно черния списък на западните ни съседи за недопускане в страната на държавници и общественици от България.

Реклама

- Какво остана скрито за обществото преди и след мача на "Левски" в Скопие, г-н Стоянов?

- Това, че полицията в Скопие умишлено е отклонявала десетки български коли с групи от привърженици към албанския квартал "Чаир". Информацията потвърждават десетките пътуващи, попаднали там. Направено е вероятно с цел да се случи точно това, което стана - провокации и сблъсъци. Както видяхме всички, такъв сблъсък се случи. Нападателите са обикновени жители, а не ултраси на албанския отбор "Шкупи". Това говори за нападение от етническа омраза.

Това, което остава скрито също, е, че не е арестуван човекът, пробол с нож Драгомир. Още на следващата сутрин след нападението самоличността на нападателя е установена, но не е задържан цели два дни. Имал е време да се укрие и да напусне държавата. Едва ли ще бъде заловен. Драгомир не само е бил намушкан, но има и следи от побой. Министърът на вътрешните работи на РС Македония Оливер Спасовски трябва да даде обяснение.

Търси се повод да създадат напрежение и омраза към българите от най-високо ниво. А това не води до нищо добро. Опитват да въвлекат и албанската общност в страната във войната си срещу България.

- Как и защо се случва всичко това?

- Това е системна политика на РС Македония от годни насам да създава омраза и нетърпимост срещу лица с българско самосъзнание сред хората там.

Реклама

Прави се чрез възпитание, средствата за масова информация, общественици, културни дейци и хора в обществото, които определят тренда. Македонската държава, вместо да си даде сметка, че няма проблем да признае истината, че македонците произлизат от българите и да вървим заедно към разбирателство и общо бъдеще, иска да убие истината със системна политика на дискриминация и нетърпимост на етническа основа.

Институциите там не работят по извършени престъпления от омраза срещу българи. Обществениците в РС Македония, които имат протекцията на полицейските органи, изказват дори призиви за линчуване. Това учи македонската общност, че българите са враг и трябва да бъдат преследвани и да се упражнява насилие върху тях.

Българите в РСМ са системно преследвани. Благодарение на българските журналисти става ясен системният проблем там. Единствената държава с подобни гонения в света е именно РСМ.

- Колко важно е вписването на българите в северномакедонската конституция?

- Чакаме година и половина да ги включи в 4 члена от конституцията, които дават конкретни колективни етнически права. Българите трябва да си дадат сметка, че гражданските права в РСМ много често са колективни на основата на етническите права. Там властват законите за етническите общности. Затова се борим за това включване.

- Вие също пострадахте от отношението на РСМ, попадайки в черния им списък, и имате забрана за влизане в страната.

- Да, официално беше обявен черен списък за българи, в който влизат и евродепутати, и общественици. С мен започна списъкът. Устно граничари ми казаха, че е за 1 година, което означава, че сега трябва да приключи - на 1 август. Стево Пендаровски каза, че ще спазват тези забранителни списъци. Това е неприемлив враждебен език, който противоречи на всички правила, по които функционира Европейският съюз.

Всяка седмица изпращаме наши активисти и доброволци, които се срешат с българската и македонската общност, която таи добри чувства. Това, което се опитваме да правим с нашите ограничени ресурси, трябва да бъде национална политика на държавно ниво. Тази стратегия трябва да се обяви и декларира за подпомагане на интеграцията на северномакедонското общество. Да се финансират общественици, които желаят реална евроинтеграция, за да се отговори подобаващо на обществено-политическото и медийно активното противопоставяне на сближаването с България.

- Следите ли съдържанието на учебниците в РСМ?

- От години от Фондация "Македония" следим учебниците. В тях системно се интроктидира в омраза към България и в създаване на мисъл в умовете, че България е враг, окупирал част от териториите им. .

До медиите в България и РСМ не достигат много лични и битови истории на семейства.

- Нека разкажем за такива.

- 20-годишен син има проблем с родителите си, защото се чувства българин. Има интеренет, чете и разбира историята и събитията. Има дори семейно и битово насилие между родители и деца, братя и сестри за това, че някой от семейството се чувства българин, а от рода го считат за национален предател. Ситуацията е много драматична и за нея изцяло има вина държавната и обществената политика на РСМ.

Има обществен натиск от съседи и съграждани, когато някой открито декларира българско самосъзнание. Това е причина да има голяма маса хора, които не декларират подобно самосъзнание, за да нямат проблеми вкъщи и в обществото. Около 50 000 лица с българско самосъзнание и стотици хиляди, които нямат против България, но гласът им е заглушен от тези, които сеят омраза към българите.

Около 3% от населението са тези 50 000 души. По официално преброяване българите излязоха 3504 души. Ние бяхме на място по време на преброяването и установихме 74 сигнали за нарушения. Само 4 от тях бяха уважени. Много хора се страхуваха да се запишат, други служебно бяха записани като македонци.

Системни нарушения бяха открити официално. Румен Радев обяви преброяването за нелегитимно, Турция и Ердоган също обявиха същата позиция.

- Какъв е изходът?

- Всяка година около 500 българи емигрират заради системен натиск, повечето към България с виза за престой. Това е твърде тревожна статистика. Има какво да направи България за тези хора.

Неофициално хората в РСМ споделят, че съжаляват за това, което се случва. Че сме братя, че децата им учат и работят в България заради облекчените режими. Около 2000 студенти има тук всяка година. От МВР в РСМ са ми споделяли, че дълбоко съжаляват, но не могат да го предотвратят, защото демокрацията там е на по-ниско ниво от властта, от която има голям страх. А някои от тях лекуват болните си родители в България, защото там медицината е на много по-ниско ниво.

Четете още

Рапърът Устата след погромите на мача на „Левски“ в Скопие: Македония няма място в ЕС!

Рапърът Устата след погромите на мача на „Левски“ в Скопие: Македония няма място в ЕС!

Живко Чакракчиев, дясна ръка на пребития в Струга председател на "Шемето": Разпитвах бияча на Бекир, докато РСМ се хвалеше, че го е задържала

Живко Чакракчиев, дясна ръка на пребития в Струга председател на "Шемето": Разпитвах бияча на Бекир, докато РСМ се хвалеше, че го е задържала

Реклама
Реклама
Реклама