Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/15056975 www.bgdnes.bg

Българчета завладяват Ватикана: Папата благослови лично наши деца

Вокална група "Пеещи камбанки" го поздравява с песен и го кани у нас

Доли ЛУКАНОВА

Папа Франциск благослови лично български деца по време на обедната си молитва във Ватикана. На 29 юли главата на Римокатолическата църква се обръща към малчуганите от великотърновската вокална група "Пеещи камбанки" с думите: "Сега поздравявам всички римляни от Италия и много страни и по-специално поздравявам хора на децата от Велико Търново и България", като отправя и благопожелания за здраве към тях.

Реклама

"Децата бяха много щастливи, пяха, радваха се. Имаше голям ентусиазъм в тях", споделя пред "България Днес" ръководителят им Владимир Габров.

До специалното внимание се стига, след като родители на малките певци започват кореспонденция с папата преди месец. Успяват да се свържат с Никополския епископ в България Страхил Каваленов, който им помага за връзка със светия отец. Помолили за среща, но такава нямало как да бъде осъществена, затова децата, които са на възраст между 10 и 11 години, подготвили няколко песни. Така те успяват да зарадват папа Франциск с "Бре, Петрунко" и "Питат ли ме дей зората". След изявата си децата занасят икона на св. Петка, благодарствен адрес от кмета на старата столица Даниел Панов и диск със спектакъла "Звук и светлина" и канят светия отец на посещение у нас. Гвардейците ги насочват към специално помещение и след щателна проверка им е обещано, че иконата ще стигне до папата.

"Много добре се представиха. След това участваха и в конкурс, като взеха първа награда за изявата си", допълва Габров, който е и основател на вокалната група.

Хлапетата от "Пеещи камбанки" всъщност са на посещение в Рим, за да участват във фестивала "Мостове". В него се включват групи от цял свят включително от Турция, Румъния, Китай и Грузия. Именно на този фестивал момичетата от Велико Търново завоюват първо място в общото класиране, изпълнявайки акапелно "Бре, Петрунко", "Малка мома" и "Най-хубава" на Георги Красимиров-Герасим, който е автор и на песента на Лили Иванова "Ветрове".

Текст под снимка:

06-01- Малчуганите са развълнувани от поздрава

06-01-кръгче- Папа Франциск

Четете още

Папата благослови 10-годишно българче

Папата благослови 10-годишно българче

Папа Франциск при изписването си: Все още съм жив!

Папа Франциск при изписването си: Все още съм жив!

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама