Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/15066708 www.bgdnes.bg

16 години след кошмарната катастрофа: Бащата на Мануела Горсова я носи на ръце всеки ден

Доли ЛУКАНОВА

"24/7 сме с детето. Грижите са нечовешки, разходите са огромни. Навън е сложно да излизаме. Нося дъщеря си на ръце, а вече взех да закъсвам с краката, затова по-рядко ходим на разходки. Иначе всеки ден я изкарвам на терасата. Майка й също е неотлъчно до нея."

Това споделя изстрадалият баща Красимир Горсов точно 16 години след зловещата катастрофа край Приморско, причинена от шампиона по фигурно пързаляне Максим Стависки.

Реклама

Историята на Мануела Горсова потресе цяла България и все още тежко отеква в душите на хората. В злополучния 5 август 2007 година след употреба на алкохол - две глътки домашна ракия по собствените му думи, Максим предизвиква тежка катастрофа по тесния път около река Ропотамо. След като навлиза със своя джип "Хамър" в насрещното, помита лек автомобил "Хонда", в който се вози тогава едва 17-годишната Мануела. Колата е шофирана от 23-годишния млад боксьор Петър Петров, който загива на място. Младото момиче изпада в будна кома, в която остава и до днес. Мануела е с травма на гръбначния стълб, която не й позволява да се храни самостоятелно и да се движи. Претърпява множество операции, включително и скъпо лечение в клиника в Израел. Рехабилитацията й продължава и в момента в България.

"Няма промяна. Всичко си е постарому. Чакаме да стане чудо. Сигурни сме, че ще се случи! Общуваме с очи. Най-често я питаме дали я боли нещо, защото няма как да знаем сами. Когато има нещо, ни отговаря", допълва Красимир.

Когато й зададат въпрос, борбеното момиче мига един път за "да" и два пъти за "не". От време на време дори се усмихва, което дава надежда на семейството й, че нещата ще се подобрят. Родителите всеки ден говорят с дъщеря си. Казват й, че трябва да се оправи, че животът е хубав. Според лекарите, а и според тях Мануела разбира 90% от нещата. Майка й Диана е неотлъчно до нея. Рядко излиза навън, защото постоянно е заета да е около детето си. Семейството преживява трудни моменти, но са сплотени и не оставят дъщеря си дори за минута.

Днес 33-годишното момиче е пример за борбеност и смелост. Изправя се на крака, макар и да се налага рехабилитаторите да я придържат. Заякнала е и вече има оформени мускули по краката и ръцете.

Въпреки тежкия инцидент с жертва и трайно пострадал с увреждания фигуристът Стависки се отърва напълно невредим. През януари 2008 г. в Бургаския окръжен съд започна дело за катастрофата. Стависки бе обвинен в причиняване на смърт при шофиране в нетрезво състояние и тежка телесна повреда. Според Наказателния кодекс го грозяха от три до десет години затвор. Стависки се призна за виновен по всички обвинения и делото протича по съкратена процедура, което му гарантира присъда под минимума.

"Той дори не беше задържан за 24 часа. Навремето, ако този боклук беше влязъл в затвора, поне за една година, нещата в тази държава щяха да са много по-различни. 2008 година ми звънна, беше януари месец, помня много добре, за да ми каже, че не може да помогне на Мануела за Израел. Аз не съм го търсил, той сам ми звънна. Той с мен няма какво да си каже. Най-много да чуе неща, които няма да са му много приятни, защото аз не съм от тези хора, които забравят или прощават. Особено когато става дума за дъщеря ми. Нито омразата ми към него е намаляла, нито нещо се е променило от 5 август 2007 г.", категоричен е Горсов.

Четете още

Бащата Красимир Горсов: Мечтая да чуя "тати" от Мануела

Бащата Красимир Горсов: Мечтая да чуя "тати" от Мануела

Бащата на Мануела Горсова: Максим Стависки ми взе всичко (видео)

Бащата на Мануела Горсова: Максим Стависки ми взе всичко (видео)

Реклама
Реклама
Реклама