Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/15107185 www.bgdnes.bg

Д-р Тодор Тодоров: Без паника! Бебешката ваксина за хепатит има заместител

Не отлагайте имунизациите на децата си, съветва педиатърът

Бебешката ваксина срещу хепатит Б, която липсва у нас, има заместител!

Това заяви пред "България Днес" д-р Тодор Тодоров, който е специалист педиатър в София и има над 15 години медицински опит. По негови думи липсва 6-валентната ваксина, която е срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце тип Б и вирусен хепатит тип Б. Тя е част от имунизационен календар повече от 10 години. Но преди това лекарите използвали 5-валентната ваксина и моновалентната ваксина за хепатит.

"По наредба, ако държавата не може да подсигури 6-валентната ваксина, ние, лекарите, имаме право да слагаме първите две ваксини като заместител", разкри д-р Тодоров.

Реклама

Педиатърът сподели, че забавянето на 6-валентната ваксина ще бъде в рамките на няколко седмици, но това няма да създаде проблем с ваксинирането на децата.

"Един такъв недостиг от 2-3 седмици не е голям и това означава, че няма да се забави ваксинацията не повече от 1-2 седмици, може да се справим", обясни Тодоров.

Според задължителния имунизационен календар на страната тази ваксина се поставя на бебета на втория, третия и четвъртия месец след раждането им.

"Говори се, че една от причините за забавянето на ваксината е заради смяна на името й. Това е една причина, която не е от медицински характер, нито път от логистичен, но ето че пак може да се случи забавяне. Няма защо родителите да се притесняват", категоричен е специалистът.

Д-р Тодоров сподели, че на тази възраст има и други задължителни ваксини, както и препоръчителните – срещу ротавирусни инфекции, които трябва да се поставят на бебетата. Именно затова педиатърът съветва родителите да не отлагат имунизациите на децата си.

Четете още

Спад на ваксинациите след COVID

Спад на ваксинациите след COVID

Пристигнаха първите адаптирани ваксини

Пристигнаха първите адаптирани ваксини

Реклама
Реклама
Реклама