Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/15118997 www.bgdnes.bg

Ветеринар съветва: в жегата мажете кучетата със слънцезащитен крем

Топлинен удар и изгаряне морят животните

Влажни кърпи по гърба и главата разхлаждат котките

Слънцезащитен крем предпазва не само хората, но и кучетата от слънчево изгаряне!

Това разкри ветеринарният лекар Йоан Славчев по повод новата гореща вълна, която идва от събота. По думите му и кучетата, и котките страдат от високите температури. Най-младите и най-старите животни, както и при хората, са най-уязвими към жегата.

"Слънцезащитата за животни е много важна! Но никога не бива да нанасяте човешки продукти върху кожата им, защото е опасно. За кучетата има специално разработени слънцезащитни кремове, които са водоустойчиви. Препоръчително е да бъдат от 15 фактор нагоре", споделя Йоан. По негови думи ако забележите, че ръбовете на ушите на вашето куче или муцунката му изглеждат сухи и напукани, вероятно животното е получило слънчево изгаряне.

Реклама

"Най-уязвими са кучетата от големи породи, както и кучетата с къса муцунка. За повечето четириноги правилото за разходки е като при нас - не трябва да излизат в най-горещите часове. Ако например температурата навън е 30 градуса, асфалтът може да стане над 50 градуса и да изгори лапичките им", обясни Славчев.

Ветеринарят препоръчва стопаните да извеждат кучетата си рано сутрин или вечер, когато е станало по-хладно. Освен това съветва хората никога да не оставят четириногите си приятели затворени в автомобил, дори с открехнат прозорец.

"Жегата мори не само кучетата, но и котките. Въпреки че повечето писани мразят да се мокрят, може да опитате да навлажните кърпа и да погалите с нея мъркащия приятел по главата или гърба", споделя Йоан, който предупреждава, че най-топлата част от тялото на котките е коремчето, но тъй като те мразят да ги пипат там, докосването с мокра кърпа може никак да не им се хареса.

Четете още

Кучетата изгарят по носа и ушите от слънцето

Кучетата изгарят по носа и ушите от слънцето

ОПАСНО! Жегите у нас вече чупят рекорди

ОПАСНО! Жегите у нас вече чупят рекорди

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама