Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/15143411 www.bgdnes.bg

Кметът на община Доспат инж. Елин Радев: Молим се язовирът да не прелее!

Инж. Елин Радев е кмет на Община Доспат за втори мандат. Роден е на 04.05.1968 г. в град Доспат. Висшето си образование завършва в Технически университет в Пловдив, със специалност "Организация и управление на машиностроителното производство", машинен инженер. Работил е на високи мениджърски позиции и два мандата е бил общински съветник. Oт 2007 до 2011 г. е председател на комисията по архитектура и строителство към Общинския съвет на града, а от 2011-2015 г. е председател на Общинският съвет - гр. Доспат.

Кмет на община Доспат е от 2015 година. В периода, в който заема тази позиция, Радев има редица изпълнени проекти, в резултат на което обликът на общината значително се промени и подобри.

- Инж. Радев, какъв е проблемът с язовир "Доспат"?
- Язовирът може да прелее и да залее селата в общината! Ще правят ремонт на напорния тръбопровод в участъка от яз. "Доспат" до ВЕЦ "Тешел". Говори се за повредени около 1,3 км от тръбопровода, който е с диаметър от около 3 метра. Този ремонт ще е много дълъг, а докато не приключи, водата няма да може да се спуска през тези тръби и при силни дъжвове ще се наводним! Преди няколко години правиха ремонт на 100 метра и той продължи 6 месеца, а за километър и 300 вероятно ще продължи повече от 2 години! Участъкът е много труден, всички тръби са скрити под земята и са под много стръмен наклон, което прави изпълнението още по-трудно и продължително.
- Откога знаете за този проблем?
- Разбрах преди броени дни, съвсем случайно, докато чета сутрешния си вестник. Никой не благоволи да ме уведоми. Веднага щом научих, написах писмо до министър-председателя и замесените институции с искане на отговори какво трябва да правим и какви мерки да вземем. Оказа се, че проблемът с тръбите е на повече от месец.
- Каква е причината да се стигне до това положение?
- Все още никой не ми е разяснил. Но имам съмнения, че е човешка грешка и небрежност. Останах с убеждението, че се правят опити да се скрие каква е щетата. Представя се, че целостта на тръбите е нарушена, а имам основание да мисля, че проблемът е съвсем друг и много по-сериозен.
- Какво ще се случи, ако не се направи този ремонт?
- Ще има много пропуснати ползи, защото водата, която минава през тях, произвежда ток и захранва цялата област. Това ще са щети за стотици милиони.
- Мислите ли, че кошмарът с наводненията в Карловско ще застигне и вас?
- Всичко е възможно, затова искам да изясним ситуацията. Много силно съм обезпокоен, защото, докато трае ремонта, водата няма да е контролирана и ако има проливни дъждове, тя няма да може да се спуска по тези тръби и ще минава само през преливника. Поставят ни в ситуация да се молим на природата язовир "Доспат" да не ни залее. Преди 3-4 години язовирът се напълни, но тръбите бяха в действие и спускаха водата, въпреки това преливникът преля в промишлената зона. Ако тръбите не действаха тогава, сега щяхме да сме под вода.
- Страхувате ли се, че потенциалното наводнение може да порази и вашия дом?
- Аз живея със семейството си в Доспат. Не се страхувам, че домът ми ще е поразен, защото е на високо, но селата, особено Барутин, могат сериозно да пострадат. Безумно съм обезпокоен, че над 1500 души в селото могат да бъдат залети и да останат без домове. В момента язовирът е над 90% пълен.

Четете още

Наводнение съсипва Нели Рангелова

Наводнение съсипва Нели Рангелова

Каравелово не се плаши от потоп

Каравелово не се плаши от потоп

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама