Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/15168697 www.bgdnes.bg

Русалка пази храм на дъното на Черно море

Уникална забележителност за България 

Намерена е край Приморско, а кадри показват находката отблизо 

Доли ЛУКАНОВА

Русалка пази параклис на дъното на Черно море. Митичното създание обитава дълбините край Приморско в местността Крокодилите и смайва водолази.

"Русалка в Черно море, и то невероятно красива! Русалката е скулптура от бетон, потопена на 12 м дълбочина. В интерес на истината ние, водолазите, отдавна я посещаваме. Чак сега решихме да я заснемем и това предизвика голям интерес", коментира пред "България Днес" Найден Недев от водолазното училище в Созопол.

Реклама

Видеото с причудливото създание предизвика небивал интерес и вълна от коментари. Някои хора споделят, че са чували за съществуването на истински русалки.

"Преди е имало истинска русалка в зоологическата градина в София. Много малко хора са я виждали, но е починала впоследствие. Моята баба ми е разказвала", твърди Галина Георгиева.

Според Найден в днешно време е трудно да говорим за такива живи създания и докато не види с очите си митичното същество, не би повярвал в съществуването му.

Красавицата с рибешка опашка е поставена от друг водолаз, който от години облагородява подводния район край Приморско. Тодор Попов е успял да намери дом на русалката и да изгради дори параклис под водата. Храмът "Св. Николай Чудотворец" е вдигнат само за 9 часа и се състои 4 плочи. В близост до икона на светеца, намираща се на това място, е монтиран и олтар, както и свещник. Там посетителите на параклиса имат възможност да запалят химически пръчици вместо традиционните църковни свещи.

"В България има много красиви места за гмуркане. Тази местност е едно от тях. Всеки трябва да я види с очите си и да се наслади на преживяването", категоричен е Недев.

До подводните забележителности може да стигнете с помощта на яхта, която се наема от кея в Приморско. Ориентир за местоположението на храма може да бъде поставената плоча, на която е изписан традиционен за моряците поздрав "За равен брой", който те използват при наличие на равен брой гмуркания и излизания.

Реклама
Реклама
Реклама