Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/15179710 www.bgdnes.bg

Най-добрата млада учителка Благовеста Енчева-Янкова: Родителите лигавят децата си!

По-добре да пишат домашни, отколкото да седят в интернет, категорична е педагожката 

"Родителите несъзнателно лигавят децата си. В желанието си рожбите им да се чувстват добре и затрупвайки ги с прекомерната загриженост, майките и бащите им правят мечешка услуга."

Реклама

Това заяви пред "България Днес" отличената за най-добра млада учителка на 2022 г. Благовеста Енчева-Янкова.

Коментарът на педагожката е по повод новината, че образователното министерство предлага да бъдат намалени броят на оценките и домашните работи на учениците. Това е провокирано от поредица от сигнали и жалби от родители. Проектът е внесен за обществено обсъждане от образователния министър Галин Цоков. Ако промените бъдат приети от кабинета, ще могат да влязат в сила още от тази учебна година. По-голямата част от учителите, включително и Благовеста, са на мнение, че подготовката на децата вкъщи не трябва да бъде регламентирана в наредба.

"Работейки с ученици от 1-ви до 4-ти клас, знам, че имат много домашни, но точно това е нужно, за да се измести вниманието им от социалните мрежи", каза 28-годишната преподавателка.

По нейно мнение модерните технологии не носят полза на учениците. "Времената много са се променили и децата също, но не мисля, че промяната е за добро. Децата преди години са уважавали много повече учителите си и са имали респект към тях. Към днешна дата родителите възпитават чедата си по съвсем различен начин. Помня, когато съм била ученичка и съм получавала забележка, родителите ми са се карали на мен, сега майките и бащите се карат на преподавателите", казва Янкова и допълва: "За мен е странно, че родителите имат повече доверие на 6-, 7- или 8- годишните си деца, отколкото на човека, който целодневно е с тях и ги обучава. Самите ученици толкова са изхитряли и умело манипулират родителите си, когато им е изгодно" - категорична е най-добрата българска учителка.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама