Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/15190858 www.bgdnes.bg

ИНОВАЦИЯ! Приют тества с дрегер бездомни

Който иска да спи на топло, подлежи на проверка 

Слепи проглеждат отново в центъра, помагат им добродетели 

Доли ЛУКАНОВА

Приют тества с дрегер потребителите си! В горнооряховския център за временно настаняване "Промяна" следят стриктно правилата, докато помагат на изпаднали в беда хора.

"Един голям процент от потребителите са любители на алкохола. Първата и най-важна крачка към разрешаването на един проблем е да признаеш, че го има, но хората не си го казват. Затова си купихме дрегер", разказва пред "България Днес" един от доброволците в социалния дом - Петър.

Реклама

Правилата са прости. Който иска да спи на топло - не посяга към спиртни напитки. Нормата е 0,5 промила като за шофьори.

"Това е описано и в техните договори. Те много добре знаят, че ако бъдат хванати един път, ще бъдат отстранени за 24 часа, при второ провинение за три дни и трети път, ако ги хванем, могат да бъдат и отстранени изцяло", категоричен е мъжът.

Центърът, който променя живота на хората, е основан още през 2011 г. Първоначално се помещава на втория етаж от Евангелската църква в града, но няколко години по-късно създателите му успяват да закупят няколко постройки зад храма и да се преместят там.

През годините са помагали на много хора. Един от последните им случаи е на момче, израсло в дом за сираци, което опитва да започне работа. Младежът е трудолюбив, но няма лична карта, тъй като адресът, на който е регистриран, е институцията, в която е прекарал живота си, но тя вече е закрита.

"Това е един от основните проблеми, с които се сблъскваме. Полицията ни помага да установим дали лицето е това, за което се представя, и започваме да търсим някой, който да съдейства и да даде адрес на човека", допълва Петър.

В центъра са пристигали и слепи хора. Останали без дом и средства, те търсят спасение и успяват да го намерят. Вече трима човека са прогледнали, след като служителите в приюта намират дарители, които покриват операциите на очите им, и хората отново виждат света.

Центърът за временно настаняване се издържа основно от дарения. Всяка помощ за тях е добре дошла. Винаги имат нужда от почистващи и хигиенни препарати, бельо и чорапи. Всеки, които желае, може да помогне на адрес: ул. "Иван Вазов" 13А, 5100 Горна Оряховица или на банкова сметка:

UniCredit Bulbank

BIC: UNCRBGSF

IBAN: BG96UNCR70001522019522

Четете още

Победителката от "Ергенът" Валерия закъса за пари

Победителката от "Ергенът" Валерия закъса за пари

Бутат кучешкото село

Бутат кучешкото село

Реклама
Реклама
Реклама