Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/15201262 www.bgdnes.bg

Треньорът на Салимова пред "България Днес": Аз открих шахматния талант на Нургюл!

Не гледам на живо играта й, за да си пазя нервите, признава Живко Жеков 

"Открих шахматния талант на Нургюл, когато беше едва 5-годишна. Забелязах я, докато играеше, и я привлякох към шаха. Първоначално от федерацията осигурихме на момичето треньор, с който да се развива, но когато стана на 10 г., я поех аз и оттогава сме все заедно."

Реклама

Това сподели пред "България Днес" Живко Жеков, треньор на изключително успешната в момента шахматистка Нургюл Салимова.

Нургюл съвсем скоро завърши гимназия, а вече е гросмайстор. Талантливата състезателка в момента е на световното първенство по шахмат, където постига невероятни успехи. Вчера Салимова направи второ реми в полуфиналния двубой от Световната купа по шахмат за жени в Баку. Българката се изправи във втората партия срещу Ана Музичук от Украйна, като за втори пореден ден двете направиха реми. Салимова бе с белите фигури, като тя и Музичук си стиснаха ръцете на 41-ия ход. Така резултатът помежду им бе равен след двете партии, като участничката във финала на Световната купа ще бъде определена с партии по ускорен шахмат.

Българката и украинката ще изиграят две ускорени партии с 25-минутна контрола и добавяне на 10 секунди за всеки направен ход.

"Изключително съм горд и всеки българин трябва да се гордее с огромното постижение на Нургюл на световно ниво. Вълнувам се много за играта й, дотолкова, че дори не следя на живо, а гледам после, защото си пазя нервната система", заяви Жеков.

Треньорът на Салимова каза, че винаги преди игра напътства младото момиче да играе ритмично и да не се замисля прекалено дълго, защото това е слабост.

"Нургюл вече е достатъчно голяма, пътува сама и вече съм по-скоро като нейна опора. До нея съм, когато залитне, когато не е в кондиция и има нужда да поговори и сподели с някого", разказа Жеков.

Желаем още много успехи и на двамата!

Четете още

Шахматиската Нургюл Салимова: Не обичам да тренирам пред екрана
Шахматиската Нургюл Салимова: Не обичам да тренирам пред екрана

Шахматиската Нургюл Салимова: Не обичам да тренирам пред екрана

Шах сензацията Нургюл Салимова: Надявам се да стигна Антоанета Стефанова

Шах сензацията Нургюл Салимова: Надявам се да стигна Антоанета Стефанова

Реклама
Реклама
Реклама